По нареждане на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, цивилни полицаи са командировани да дебнат зад храстите за купуване на гласове, пише tribune.bg. 

Оказва се, че именно по негово разпореждане са изпратени униформени "под прикритие", които трябва да се крият в храстите, по черните пътища в Смолянско. Полицаите, които са пратени там са от Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Наредено им да спират всички автомобили и да проверяват не само водачите, но и пътниците. Цивилните полицаи пък не били длъжни да се легитимират, както е по закон, но в същото време оказвали натиск и разпитвали хората, твърдят потърпевши.

Акцията разпоредена от Рашков е на Главна дирекция "Национална полиция", като е под прикритието на специализирана такава в Смолянско и се изпълнява лично от новоназначения от Рашков шеф на Национална полиция Станимир Станев.

Самият Станев е от Пловдив, ковачницата за ръководни кадри в МВР, благодарение на получателя на подаръчни комплекти Пламен Узунов. Преди Рашков да го направи шеф на полицията, ръководеше ОДМВР-Кърджали.

Местният смолянски сайт "Plamak.bg" пък е потърсил за коментар окръжния прокурор на Смолян Недко Симов, председателя на РИК Николай Шехов и областния управител Стефан Сабрутев. Според Симов в Окръжна прокуратура Смолян не е постъпил нито един сигнал по темата „за безпрецедентен натиск върху избиратели“.

„Нямаме подаден сигнал и от областния управител“, обяви окръжният прокурор на Смолян. Шефът на РИК-Смолян Шехов казва същото пред медията. В комисията няма никакви сигнали за купуване на гласове.

„Подал съм сигнал в службите, не в полицията, не прокуратурата, не в РИК“, заявява Сабрутев. Щом не е в полицията, в кои служби е подал сигнал управителят на Радев не става ясно. Може би в комисията за защита на конкуренцията или в тази по далекосъобщения? Служебният областен управител е два мандата общински съветник от листата на БСП в Смолян. Бил е и два пъти кандидат за кмет на община Смолян, но и при двата опита загуби от сегашния кмет Николай Мелемов.