БСП тази година ще е в управление, не в опозиция, така че пред мен има много големи предизвикателства. Това заяви в политически дебат пред bTV Кристиан Вигенин, кандидат за народен представител от  БСП.

Нито един депутат не може да направи нищо сам. Нашият стремеж е да увеличим доходите. Така изложи главната идея на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Ако има вълна на заболели, това ще е втора вълна, защото ние в никакъв случай не може да се сравним с това, което се случи в останалите страни. До колко правителството се е справило, ще стане ясно през лятото, когато се отървем от тази зараза."

Така коментира темата с пандемията Томислав Дончев, кандидат за депутат от ГЕРБ.

"Имаше периоди, в които България беше с най-висока смъртност. Имаше моменти, в които се взимаха нелогични решения. Правителството е длъжник и на хората и на бизнеса.", заяви Вигенин.

"Първата фаза беше добре координирана, лятото беше проспано и заради това на втората вълна стана страшно. Достъпът на бизнеса до по-голямата част от мерките беше ограничен.", съгласи с с него Йордан Цонев, кандидатът на ДПС.

"Ние се намираме във война с К-19. Още от първия ден част от политическите формации започнаха да разпространяват лъжи. Мерките, които се взимат, са адекватни.", смята Каракачанов.

"Всички адекватни предложения трябваше да бъдат приети. За да няма реплики, ама ние предложихме, а вие не приехте ", допълни го Дончев.

"През цялото време ДПС се държа конструктивно, но нямаше чуваемост", категоричен е Цонев.

Вигенин е съгласен, че няма чуваемост. 

В тази криза политическата класа от една страна изкара най-доброто, но имаше и много спекулации.

"Този парламент, който си отива, достигна дъно, което никога до момента не беше стигано. Това, че президентът се опитваше да е коректив, беше в полза за българските граждани. Правителството не се справи с корупцията.", категоричен е Вигенин.

"Много мразя, когато не говорим прагматично по сериозни теми. Имаме спад на битовата престъпност и телефонните измами. Това са фактите, гледаме числата.", ядоса се Дончев.

"Правосъдието стана скъпо за гражданите. Трябва да има контрол над този орган", изказа тезата си Каракачанов.

"България до момента допълнителни средства по отношение на коронакризата не е получавала" - Добрев. В напреднала фаза на преговори сме и следващите правителства ще имат достъп до поне 12 млрд. евро.",обясни  Дончев.

"Предлагам при отказ да приемеш работата, която ти предлага бюрото по труда, да се спре социалната помощ", казва Каракачанов.

По повод зелената сделка прехвърчаха искри между кандидатите. ДПС бяха обвинени, че имат интерес към нея защото там има много пари.

Не знам срещу какво протестира Каракачанов предвид това, че зелената сделка е приоритет на  Европейския парламент. Платформата на ВМРО е популистка и ако не може да се промени, тя е неизпълнима, а да не говорим пък , че част от нея е взета от нас", захапа и Вигенин.

След 4 години начело на поста, проблемите на българската армия остават нерешени, а милиарди бяха планирани. На хартия имаме едни самолети и едни кораби, но нищо съществено не се е видяло като резултат.", допълни той

Вашите експерти са неграмотни. Да си скъсат дипломите! Започнаха процеси на превъоръжаване. Сделките със самолетите не са само на хартия, това са най-продаваните самолети в света. Фрегатите ще се правят в българска корабостроителница. Това малко ли е за вас. Какви глупости ми говорите за неща, които не разбирате." вбеси се Каракачанов.