Политиката не е само публично говорене, а носене на отговорност. Ние носим отговорност за всички 840 000 души, които са ни подкрепили, безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчно парламентарен ресурс и да дадем ход на втората фаза от конституционната процедура.

Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ.

По думите му има много възможности какъв да е съставът на един нов кабинет. 

"Когато дойде времето да научите кой би бил премиер в предложението ни за кабинет, ще научите. Добрите политици са експерти по нещо", смята той.

"Най-важно е България да има стабилно правителство, което да работи. Ролята на политиците не е на мегдана да говорят против някого, а да вършат работа", подчерта Дончев. 

По думите му трябва да се продължат стари мерки и да се инициират нови за подпомагане на бизнеса във връзка с пандемията. 

"Ако на едно правителство на втория, не му достигат 3-4 гласа например, ние бихме дали няколко свои гласа за това. Не бихме подкрепили просто така правителство", заяви Дончев и добави: 

"Чувам как всички са спечелили, някой бил морален победител, друг победил с 5%, трети спечелил, че детронирал ГЕРБ от властта".

"Ако имаме  мнозинство на тема анти-ГЕРБ, то нека да си правят правителство", заяви той. 

"Ако на Трифонов не му достигат 2-3-4 гласа ще му ги дадем", повтори Дончев, но отрече, ако Слави има 90 гласа, ГЕРБ да подкрепят с хора избора до 121 глас. 

"В последно време сякаш политиката е на изказване, кой ще каже нещо по-цветно и ще обещае най-много. Политиката обаче е решения, които трябва да се вземат от ден първи", заяви той.

На въпрос дали е по-добре да има правителство, каквото и да е, но да не се бърза с нови избори или пък предпочитат служебен кабинет, Дончев отвърна: 

"Тук няма политически егоизъм. Ако имаше, щяхме да се явим на избори още в края на лятото, когато никоя от протестните формации нямаше такава подкрепа", заяви той. 

Дончев подчерта, че ГЕРБ не ги е страх от служебно правителство. 

Той отрече да познава лично Слави Трифонов, но потвърди, че Борисов се знае с лидера на "Има такъв народ". "Не мисля, че Слави и Борисов са се чували след изборите", заяви той.