Централната избирателна комисия (ЦИК) в събота вечерта обяви списък с новите депутати в 45-ото Народно събрание (НС). Избирателната комисия уточни, че кандидатите, които са избрани в два многомандатни района, са длъжни да обявят от кой ще влязат.

Мандатите са разпределени така:
ГЕРБ – СДС със 75 народни представители, „Има такъв народ“ – с 51, а БСП – са с 43 депутати. ДПС са получили 30 мандата, „Демократична България“ – 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Близо 7 000 бяха кандидатите за народни представители, които се състезаваха за 240 места в 45-ото Народно събрание.

Днес пък от Централната избирателна комисия (ЦИК) дадоха заключителен брифинг. На него обявиха окончателния списък с народните представители в 45-ото Народно събрание.

БЛИЦ припомня, че преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че се отказва от депутатското си място, а днес говорителят на ЦИК проф. Димитър Димитров поясни, че има още "едно заличаване от листите на ГЕРБ и още 7 от листите на ДПС".

Говорителят на Централната избирателна комисия допълни още, че 27% от хората са дали вота си чрез машина. 


Димитър Димитров

Председателят на ЦИК Александър Андреев заяви, че им предстои оттук нататък да се издаде бюлетина и да се направи анализ на тези избори. Той благодаря на участниците в организацията и провеждането на изборите.


Александър Андреев

"Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната", заяви Андреев. 

Пълният списък с новите депутати може да видите ТУК.