Резултатите са очаквани, но дават ясна картина за състоянието на партиите в момента. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг на партията. 

"Редно е преди да коментираме намеренията, да направим анализ на числата и данните. Няма как да махам карта и да обяснявам цвета й, защото моментът не е за доминация, а предполага единение и съгласие. От 31 избирателни района, ГЕРБ-СДС печели в 24, ДПС в 5, а ПП в 2. Това показват резултатите по райони. Картата е синя, но не това е важното", обясни Томислав Дончев. 

Той посочи, че ГЕРБ е върнала подкрепата на 38 хиляди души. 

"Не претендирам, че сме смачкали някой. Не употребявам подобна риторика. Голяма част от българските граждани са дали подкрепа за нас. От този резултат следва сложната задача и какво правим оттук нататък", допълни Дончев. 

"Тези данни не са нови за вас, но сега можем да разсъждаваме на глас за реалностите в България. Тези избори показаха, че народът на никой не даде самостоятелно право да управлява. Народът казва:"Стига сте враждували и намерете начин". Отидоха, дадоха гласа си.

Между другото, една формалност от машините, ако не ме лъже паметта около 70 хиляди са отбелязали, че няма да гласуват за никого. Аз съм убеден, че много хора, които не са го намерили, са натиснали и получили отказа. За да е по-ведра обстановката само една шега ще използвам - тяхното знаме г-н Бойко Рашков загуби двойно в Перник от ГЕРБ. Ако той е бил това, за което са го размахвали, щяха да победят. И тази създавана от тях илюзия изчезна", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"80% от хората казаха, че искат правителство. Ако отидем на нови избори, няма да се получи нищо различно. Ще похарчим още 100 милиона и ще имаме държава без парламент. Предлагам на лидерите от другите партии да се дръпнем назад. Приемаме този вариант. Ранното ми пенсиониране също се оказа неправилно. Не може да те побеждавам на избори с такъв резултат", каза той. 

Той заяви, че има няколко предложения. 

"От сутринта с колегите обсъждаме и спорим кое е най-важното. Първо, това е кой е с Путин и кой е срещу него. Кой е на страната на Украйна и кой не е. Нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Ние сме заявили нашата. Ако искаме да тласкаме държавата към поредни избори, това е идеално за Путин. 

Българският народ показа, че 67% са за проатлантическите партии. Като сложим и БСП стават над 77%, защото не мога да кажа, че Вигенин не е евроатлантически ориентиран. 

Втората тема - инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени. Те минават през решения в парламента. Колко е ужасно това, което ни завеща правителството на Промяната, отново го показаха пазарите. И медиите колкото и да се правят, че не го виждат, всеки знае. Вчера пак поискаха 200 млн. дълг, но им дадоха 100. Няма пари в хазната и всичко това може да се реши с редовно правителство. 

Влезем ли в Еврозоната, пазарите ще се успокоят, лихвите ще паднат и можем да запушим дупките в хазната. От къде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Той знае състоянието, в което е оставил страната. То е крах. А идва зима. Социалните помощи чукат на вратата. Пазарът ти дава 100 млн. За това той казва: "Нека, нека те". Той знае какъв обран бостан е оставил.  

Иван Костов вчера вика ГЕРБ, Възраждане и ДПС да направят правителство. Аз знам, че мразиш народа, чувал съм. Това са безотговорни коментари и незагрижени за това, което ще се случи с хората. Виждате, при подобна риторика, аз не виждам изход. Вариант, в който ГЕРБ да управлява с ДПС и Възраждане, при положение, че сме праволинейна евроатлантическа партия, не виждам. Не виждам и друг вариант. И ето ги новите избори. 

Да удари една от новите ракети и ще видите какво ще стане с региона. Упрекват ме, че не съм излязъл възторжено да викам "ура" вечерта след изборите. Аз винаги съм мислил какво следва след това. За това ще предложим така както беше 90-те години - контактна група преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация по антипутиновата тема. Ще поканим Плевнелиев и Соломон Паси и да проведат кръга от преговори като модератори.

Същата тема е инфлацията. Разбирам Асен Василев, иска да счупи държавата. Ние ще подкрепим социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Няма да се строи и да се надгражда. Ето, ще им подкрепим социалната сфера, да си сложат тяхната програма. Ще я подкрепим. Да, България говорят за социална реформа. Ние сме показали нашата, да покажат и те. Реформа, в която фигурират имена, не е реформа. Искаме такава реформа, в която институциите да са подредени така, че да няма значение кои са имената. Нека се опитаме да успокоим ситуацията, да кажат кои министри могат да го изпълняват, ще се съобразим и с това. Някои го наричат национално съгласие, а други експертно. 

Нямаме бърза работа. Имаме служебно правителство, опитва се да тегли наеми, ама не може. 

Отиваме към енергетиката. Имаме най-ценните за Балканите връзки. План за възстановяване - да седнат Дончев и Пеканов и да се разберат. Пазарите веднага ще реагират", заяви Борисов. 

"Когато видим санирането, зелените енергии, ВЕИ-та, водните централи, пазарите ще се успокоят, ще видят, че имат доверие, лихвите ще паднат и пазарите ще свалят цените. Томислав хубаво им каза да преспим ден-два и да се произнасяме кой с кого. Трябва да търсим вариант за народа, но не да мишкуваме и шикалкавим.

Като се върнат след една-две седмици преговорните екипи, ще кажем дайте министрите, гласуваме едно правителство и всяка партия си носи отговорността. Само това е решението за мен. Всички останали приказки са на хора, които не си обичат народа. Мерене на егото. С техните правила, техните машини, пак ги бихме.

Съжалявам много, ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем, че щом сме победители ще ни слушате или не. Народът ни даде 67 депутати. Ние сме управлявали в малцинство, но сме имали 109. Едно е да не ти стигат няколко депутата, а друго е да не ти стигат много. Заедно с ДПС и с Янев пак не ни стигат, така че и на другите не им се получава.

Предлагам на всички да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца, когато войната върлува, зимата няма да е топличко. Готов съм на всякакви компромиси в името на народа и го казвам от позицията на първа политическа сила. Нека помислят кого обичат повече - себе си, Путин или българския народ", обясни още бившият премиер. 

Томислав Дончев посочи, че ГЕРБ търси решения, а не иска да се оплаква. 

"Радев е много важен и безспорен участник в момента. Готов съм да не бъда министър, депутат и премиер. Моята морална победа е върха на това, което исках да се случи. ГЕРБ е първа политическа сила. Ние искаме да минем зимата, народът да оцелее по най-добрия начин, за да може в парламента, като слагаме нещата, да направи митото и еди какво си, и еди какво си. Колко ще е едно правителство като живот, зависи от народа", категорично каза Борисов.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук