Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС. За нас това е принципна позиция. Това заяви на брифинг в централата на БСП лидерът на социалистите Корнелия Нинова.  

„Ние сме решени да продължим битката си за промяна на модела „ГЕРБ” и друг начин на управление на България”, добави тя.

„Изчакахме окончателните резултати, това е причината да не се появим пред вас. Днес свикахме Изпълнителното бюро, проведохме заседание. Имаме да ви казваме 5 неща. Благодаря на всички българи, които гласуваха, благодаря на тези, които ни подкрепиха.

Крайно сме притеснени от понижаващата се активност. Това е шамар за цялата политическа класа, крайно време е да осмислим какво ни казват гражданите.

Очаквахме по-добър резултат, но не драматизираме от това. Ще вземем категорични решения какво да променим", заяви тя. 

"В цялата тежка ситуация, в която бяхме поставени, успяхме приблизително да запазим предишния си резултат. Това е позитивното.

На национален съвет в събота ще бъдат обсъдени резултатите, ситуацията. Няма да подавам оставка”, категорична бе тя.

„Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работеха срещу БСП. Те говореха, че ще паднем под бариерата, че ще сме последна партия. Резултатите са същите като на преходните избори – 10%”, каза още Нинова.

Експертен кабинет е опит да скриване на политическата отговорност. Ние сме „за” да се носи политическа отговорност от политическите партии, особено в такива трудни моменти, каквито ни чакат”, заяви лидерът на социалистите.

„Не очаквахме „Възраждане” да са пред нас, но това са фактите. Приемаме тези факти. Направихме добра кампания, получи се това, което избирателят реши. ГЕРБ спечели изборите, сега отговорността е тяхна да съставят кабинет.

Ако ГЕРБ не направят правителство, ще изчакаме втория мандат, ще водим разговори, но категорично: с ГЕРБ и БСП няма да направим съюз.

Трябва да има чистота и яснота в българската политика. Безпринципните съюзи не водят до добро. По-добре е да има редовен кабинет, вместо нови избори. Нека да опитат ГЕРБ”, заяви тя.

„„Възраждане” не е опция за нас”, каза още Корнелия Нинова.

„Ако ПП ни поканят на разговори, ние ще участваме и бихме подкрепили”, добави тя.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук