Скандалът с кодовете на машините за изборите отекна и във вчерашния ден сред партиите. От bTV не са получили коментар от всички парламентарни сили, но са потърсили отговор от фирмата, доставила машините: "Възможно ли е да се манипулират изборите с кодове? И може ли Кирил Петков да има достъп до тях?

"Става въпрос за 7-8 различни неща, които все наричаме код. Със сигурност притежанието на един от тях няма да ви помогне да направите и един глас фалшив", коментира Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма".

"Това не означава, че с добиването само на един от тези кодове може да манипулирате изборите. Трябва да имате много информация, много различни данни и кодове, много време, месеци и години и да разполагате с всичките 12 000 машини, за да постигнете нещо", каза той.

От фирмата посочват още, че всички кодове се пазят в Централната избирателна комисия, но от там имат решение да не коментират, докато не бъдат гласувани окончателно новите изборни правила.

Междувременно Георги Свиленски заяви, че другата седмица предстои отново гледане на Изборния кодекс, а „всеки българин има право, когато не е доволен от нещо, да се обърне към съответните институции".

"Нямат други аргументи, влизат в реториката на ИТН от миналия парламент", каза Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

"Във вчерашния грозен фарс, който тепърва ще се развива във времето, на българските граждани стана кристално ясно, че се фалшифицират както машинни, така и хартиени протоколи", заяви Костадин Костадинов от "Възраждане".

В Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че се демонстрира търговия с власт и са дошли хора, които се хвалят, че държат кода.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук