Централната избирателна комисия обявяи окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори, както и разпределението на мандатите, съгласно влизащите в парламента партии и коалиции.

Още във вторник от ЦИК извадиха данните на база 100% от изборните протоколи и от тях стана видно, че седем формации влизат в новото 48-о Народно събрание.

Това са коалиция ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", БСП за България, Демократична България и "Български възход".

И сега е ясно обаче, че знакови партийни лица остават без място в новия парламент.

Сега остава Централната избирателна комисия да обяви и имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест най-късно до 9-и октомври, неделя.

Преди това обаче, ако даден кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия в коя листа желае да остане избран. 

Победителят в голямата лидерска битка в столицата е певеца Христо Петров, известен като Ицо Хазарта.

Ето и официалното разпределение по мандати, което обявиха от ЦИК:

ДПС - 36 

ПП - 53

Възраждане - 27

Български възход - 12

ГЕРБ-СДС - 67

Демократична България - 20

БСП - 25

В гласуването са участвали 2 601 963 избиратели. Общия брой на действителните гласове е 2 592 907. Броят на действителните гласове, подадени за кандидатски листи, е 2 505 272.

В квадратчето "не подкрепям никого" са отбелязали своя глас 87 635 избиратели.

В изборите за народни представители за 48-ото НС няма избрани независими кандидати. 

ЦИК определи 4 на сто от действителните гласове 100 210,84.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук