"Очаквате да чуете нещо оптимистично. Като идвах насам, по това време ПП и ДБ си представят програмата. Не знам, дали знаете. Оставил съм Дончев дежурен, за да знам с какво ще ни изненадат.

Магистралите, самолетите, тунелите, на това се наслушахме. Кажи ми Томи какво говорят, за да може да реагираме. Той вика: Ала-бала. Щели да дават 50 милиарда за севера и юга, дали по 50, дали общо. Ние им оставихме милиард, а те ги похарчиха."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Кюстендил, където е на среща с актива на партията. 

Той съобщи, че ПП и ДБ са представили управленската си програма по-рано и изрази скептицизъм спрямо нея. 

"В едно студио на аутокю си четат само те. Като се замисли защо е така? Ми те, ако дойдат пред народа, ще стане някой от публиката и ще каже: Шефе, защо две години управлявате и няма съдебна реформа? ГЕРБ го нямаше. Какво ще отговорят? Нищо, ала - бала. 

Ще стане друг, може би храбър журналист, и ще каже - Защо откакто ви няма горивата поевтиняха с 1 лев? Какво ще му отговорят? Щото пратихме парите в Русия, милиарди. Друг ще го пита: Защо газа при Бойко бе 33 лева, при вас 300, а откакто си тръгнахте - 100?

А може някой да го пита и за грешния ъгъл. Но как ще му отговори? Ще стане земеделец и каже, че произвеждаме всичко, а защо се вдигна олиото и хляба, откъде дойде инфлацията? Те няма какво да отговорят. И затова от студиото си приказват. Защото срещата с хората носи риск. Всеки може да те пита каквото му е на сърце.

Но това дето ви го казвам, вие го усещате по джобовете вече две години. Те разпространяват сега един слух, че нямаt значение резултатите от изборите. Те упорито работят за него. Те не правят кампания. От снимките им 10-20 човека на откриването в Пловдив. Ние всяка вечер имаме по един такъв салон - по 1000 души. Благодаря на тези хора", каза Борисов. 

Борисов също опроверга слухa, който е пуснат от ПП и ДБ, че изборите нямали значение и въпреки всичко партията му щяла да бъде натисната да направи с тях правителство. 

"Какво можем да сторим срещу тоя слух, че независимо от изборите ГЕРБ безусловно ще ги подкрепи и ще направят правителство, защото щели да ни натиснат отвън. Искам да знам, че с добро, с убеждение, нас могат да ни убедят, но със сила и натиск - никога. Няма шанс да подкрепим правителство на тези, които сътвориха това за последните две години.

Да, в някаква форма на голяма широка, експертна коалиция. Склонен съм за разговори, но това, което причиниха на бюджета ...

Ще мълча още ден, два. Истински се надявам МФ да извади реалното състояние на държавата. И когато някой каже, че ще даде 50 милиарда, а имаме дефицит 7% и трябва най-малко 12 милиарда дълг да изтеглим, за да вържем двата края. Заради неразумните решения в парламента, попаднахме и ние в популисткия им капан. Махнахме маса данъци, приходите намалява, поставяме под риск всичко", обясни лидерът на ГЕРБ. 

"Вие си мислите, че идваме след втори април, мием си очите и съня свършва. Не, кошмарът тепърва почва. Това, което те ни причиниха, само да има късмет българския народ още едно тяхно правителство да изтърпи, ще видите до къде ще ви докарат", предупреди Борисов. 

"Те ви излъгаха с пенсиите. Уж по големи пенсии, а ви обират през магазина, бензина. И две години никакви протести. Чак сега се усетихте", добави той. 

"Аз винаги съм бил честен. Като идва кмета и му казва, че няма, значи няма. Не може да разхищаваме. Когато бюджетите бяха на излишък, тогава започнахме площадки, музеи, кина, църкви, манастири. Едва тогава. При 7% дефицит миниум следващия премиер трябва да отреже 20% отвсякъде, ако не иска да бутне валутния борд. 

За еврозоната забравете с тази инфлация. Шенген с тези мигранти няма да стане. Затова в студиото си говорят. Те нямат смелост да кажат на хората: Това ви причинихме, гласувайте сега за нас. Пак трябва да излъжат. Най-бедни сме, най-корумпирани. Такива сме, защото сме били най-бедни от турско време още", каза Борисов.

Той попита две години къде е била борбата с корупцията по високите етажи. 

"Милиарди няма. Милиони няма. И ви ги изброих откъде ги няма. Но все пак вие няма да дойдете друг път, ако продължа по този начин. Накрая ще кажете - за какво бихме път? Пример: 2009 след Тройната коалиция, след Станишев, заварихме 800 милиона дупка в бюджета.

Това е трохичка.

Почнах да жаля за Станишев. След Орешарски - 6.7 милиарда дупка. За една година успяхме да се справим и излязохме на излишък.

Само, че сега задачата е 15 милиарда. Имате ли търпение две години да затягате коланите? Като гледам как падат банките. 2009 ръководех държавата при най-голямата икономическа криза в света и не дадох да мръднат банките в България.

Нищо да не се случи с вашите доходи и спестявания. Гръцката криза.

После дойде миграционната криза. Миграцията бе нула. Дойде К-19 кризата. Най-добре ние преминахме през нея. Сега просто не знам, дали ние сами като партия може да се справим без народа да го осъзнае.

Затова пускат тези слухове. Няма да се подвеждате. След 2 април трябва на всяка цена да се направи правителство. И по това ще познаем кой е държавник", каза той. 

Баба ми викаше: Ще си намерите работа, но маана да намираш. Само дефекти да намираш като Шишков. Ходиш, търсиш, но намираш на другите, продължи той. 

По думите му на някой не му беше приятно България да е лидер в региона, и бяхме лидер.

"Като казват, че сме бедни, да видят как растеше БВП. Истински се надявам служебното правителство да извади състоянието на бюджета, за да може партиите да обещават и да изпълнят това, което обещават на хората. Ако е това, което знам, ние също минаваме на студио.

Заставаме пред една камера и само там ще говорим. Нямам очи да съм пред вас и да лъжа, че ще стане лесно. 

Ако искате да се отървем от това чудо, което ни споделя, трябва вие, съседите ви, мощно да ги изгоним. Няма да стане едни да работят, а други да намират кусури.

Или се хващаме цялата нация да работим, за да излезем от кризата, или каквото ни е писано. Учени сме да бъдем скромни, набожни и хора с морал. Лъжата е грях. Този, който лъже така безсрамно, Господ ще ги накаже", бе категоричен лидерът на ГЕРБ. 

"Когато решавахме бюджета на ЕС, понеже бяхме председатели, взимах дейно участие, България получи 2 милиарда повече. Вече като си тръгвахме чувам, че Словения и Унгария получили още нещо.

Връщам се начумерен и викам: Какво става? Имам един път Враца-Монтана-Видин. И те ни го дадоха, 200 милиона. А днеска Василев обяснява как 25 милиарда евро щял да инвестира в Севера и Юга. А в Изтока и Запада кой ще инвестира?", попита Борисов

Той отбеляза, че Гърция, Турция, Румъния са станали най-важни във веригите на доставки и всичко вече заобикаля България.

"Какво да ви кажа? Дори не мога да го произнеса като българин, а всичко се решаваше в София. Зависи от резултата, ако сме първи, и то с много, ще изведем държавата, както във всички останали случаи. Ако не е така, ще видим какви решения ще взимаме", приключи Борисов. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук