“Имаме сигнали, че в пет РИК-а има машини, които са изкарвали празни бюлетини или много къси бюлетини, които не са показвали вота на избирателя”, заяви пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

“На две или три места да допуснати избирателите да гласуват втори път и всички са гласували нормално. На други места не са допуснати да гласуват повторно, като от ЦИК ще се събере на заседание и ще дадем указания”, добави тя.  

Тя коментира и параваните в секциите. “Преди няколко дни стана ясно, че ще се използват старите кабини за гласуване като се махнат перденцата към тях. Отговорността за осигуряване материално е на Министерски съвет. Защо се използват кабините, а не паравани, могат да кажат от администрацията на МС”, подчерта Матева.

Първите данни за избирателната активност ще бъдат обявени на пресконференция към 11:00 часа. 

Няма информация за неоткрити секции с началото на изборния ден. Това заяви пред БНТ Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

16 машини във вчерашния ден при тестово пускане не са стартирали в Бургас, София, Стара Загора. Причините са технически. ЦИК е дала указания в тези секции да се гласува само с хартиени бюлетини, за да започне нормално изборният ден.

Видеонаблюдението ще започне с началото на броенето на резултатите от изборния ден. Тестове няма да бъдат правени, пускането на камерите ще бъде в реално време.

Вчера е имало множество сигнали за нарушения в социалните мрежи, каза още Камелия Нейкова. Тя обаче допълни, че социалните мрежи не са обект на проверки от ЦИК.

Проблеми с машините за гласуване има в някои от избирателните секции в София, съобщиха за БТА от Районните избирателни комисии (РИК).

В 24-та РИК в столицата не работят машини в седем секции, което е установено още вчера. Гласуването там ще продължи с хартиена бюлетина. Нови машини няма да бъдат доставяни, казаха за БТА от РИК. Изборният ден е започнал нормално, всички членове на секционните избирателни комисии (СИК) са се явили навреме.

Всички изборни секции в Пловдив са отворили врати. Проблеми при старта на изборния ден е имало с четири машини – три в „Централен” и една в „Южен”. Устройствата не са се включили още при тестването им вчера и затова се е наложило да се премине на хартиена бюлетина.

Това съобщи председателят на РИК 16 Калоян Сухоруков. 

По последна информация, четири машини в Септември не са проработили. Софтуерът им не е проработил, както и смарт картите, предаде bTV. 

Фалстартът на вота започна: Машините за гласуване зациклиха в Градец, пускат празен лист

Още една машина даде фира, този път във Враца

Изборният ден в една от секциите в Бургас не може да започне заради проблем с машина. Устройството не отчита една от флашките, предаде NOVA.

„Имаме затруднение при стартирането на машината. Изписва необичайно съобщение. Ще пробваме отново и ако не се получи ще получим съдействие от страна на фирмата-представител”, обясни председателят на 163-а секция в града.

Проблеми с машините и в Смолянско

Информация за проблеми с машините за гласуване постъпват от секционни комисии в различни общини в област Смолян, според председателя на РИК – Смолян Росица Чакърова. В секция №2 в Чепеларе е преустановено гласуването с машина и вотът е продължил само с хартиени бюлетини, след решение на РИК. 

Сигналите за проблемите с машини засега са от 5 секции, като се отнасят за случаи на неразпечатване на бюлетина или в разпечатаната не е отразен вотът, а има произволни букви, уточнява Чакърова.  При други оплаквания се касае за отпечатване на нагъната или разкъсана бюлетина. 

Предвидени за гласуване с машини са 133 секции, но по-късно днес ще стане ясно в колко от тях ще продължи дигиталният вот.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук