Всички обстоятелства са срещу съставянето на евроатлантически кабинет. Пречките за това са не толкова политически, колкото личностни. Това каза бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз.

Важно е да има парламент и правителство, което да работи вследствие на работата на парламента, защото определени избори, които България е направила, са поставени на карта. Това е заради непроведени разговори с българското население по въпроси, като например отношенията с Русия, Европейския съюз и НАТО.

Трябваше да дойде предизвикана от Русия война, за да излезе този неадресиран проблем, който преследва България толкова години. В имагинерен смисъл войната се прехвърли в България. На нея се дължат тези войнстващи позиции на партиите.

Всеки е заел окопни позиции. Тези т.нар. модератори трябва да положат много човешки умения, за да положат поне началото на някакъв разговор.

Мисля, че това по-скоро е невъзможно, но ако бъде постигнато, ще бъде много важно за бъдещите отношения в политиката у нас. В България в последно време отсъства диалогът, в парламента няма същински дебат.

Ако можем да върнем разговора в лоното на политиката, това ще бъде предпоставка за политическо договаряне в бъдеще, заяви Поптодорова.

Съставянето на такъв евроатлантически кабинет е мисия невъзможна, трябва да има политически жертвоприношения. Тези жертвоприношения от политическите лидери трябва да са видими, посочи Елена Поптодорова.

В отговор на въпрос тя каза, че според нея Христо Иванов е готов на такова жертвоприношение. Той е от тези, които съумяха да опазят политическия език. Но то трябва да е договорено. Не може да има жертвоприношение от един, а то да не е последвано от другите, заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук