Конфликтът в Грузия не е заплаха за националната сигурност на България и страната ни ще изпрати 40 тона хуманитарна помощ за грузинското население. Това каза министърът на външните работи Ивайло Калфин в предаването „Неделя 150” по БНР.

Помощта ще бъде изпратена още следващата седмица. Освен това България ще участва в миротворческа мисия в опустошените райони заради военния конфликт между Русия и Грузия. "Според мен е нереално да се мисли, че ще се мине без руско присъствие в миротворческата мисия", коментира  още Калфин. Той допълни че миротворците трябва да имат одобрението и на двете страни в конфликта. Според него подписаното споразумение от Русия и Грузия е по-скоро стъпка към примирието, отколкото постигане на траен мир. Европейският съюз може да направи повече за решаването на конфликта в Южна Осетия, а в това число и България.

Във вторник ще има извънредно заседание на външните министри на страните-членки на НАТО. Срещата е по искане на Държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и в нея ще участва и Ивайло Калфин.  Друга тема, която ще се обсъжда на тази среща, е защитата на енергийната инфраструктура, която е много важна за България, уточни Калфин. В Европейския съюз за първи път от много години насам се наблюдава спад в растежа на икономиката, въпреки това  обаче България е една от страните с най-висок растеж, обясни вицепремиерът. Рецесията в Европейския съюз ще отрази на страната ни, но правителството взима мерки да омекоти това.

Ивайло Калфин заяви, че очаква правителството да завърши мандата си и е малко вероятно някоя от двете коалиционни партии да напуснат управлението, защото тя трудно би убедила избиратели си, че не го е направила с цел да повиши рейтинга си.
Напоследък опозицията постоянно иска свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента и когато тя успее, дори не изчаква края на заседанието и го напуска,
заяви още Ивайло Калфин. /БЛИЦ

^^^^^^