39-годишен тираджия от България катастрофира и разпиля прицеп, пълен с водка, в района на село Хумниска в Югоизточна Полша. 

Тест на българина с дрегер показал, че алкохол има не само в камиона, но и в кръвта му. Регистрационният номер на влекача с марка DAF е СВ 7275 РХ, пише "Монитор".

Полската полиция съобщава, че опасният инцидент е станал в понеделник (26 юли) малко след 5 часа следобед на областното шосе номер 887 в Хумниска. Шофьорът на камион DAF с прицеп, гражданин на България, на 39 години, излязъл от пътя, хванал мекия банкет, смачкал пътните знаци и преобърнал влекача и полуремаркето на една страна върху крайпътната полянка.

„Водачът е транспортиран веднага до болницата в Бжозув, няма сериозни травми. Но за сметка на това се е оказало, че е пиян. Тестът на 39-годишния шофьор от България е показал почти 2.5 промила алкохол“, съобщи щабен аспирант Моника Дерен от Околийската комендатура на полицията в Бжозув.

Мъжът е бил задържан до изтрезняването му и изясняване на случая в полицейския арест. Шофьорът е транспортирал голяма пратка с високопроцентен алкохол, според снимки от местопроизшествието – кашони с водка „Собиески“ и „Барска“. Случаят е предаден на митническо-данъчното управление.

По протокол на местопроизшествието са докарани над половин дузина пожарникарски и спасителни автомобили. В продължение на няколко часа пътят между Хумниска и Туже Поле е бил затворен. 

В това време оцелялата стока от тира е разтоварена с участието на няколко десетки пожарникари от Бжозув и пожари-доброволци от Хумниска и съседните села. С помощта на специализирано за пътно спасяване Volvo Megacity камионът е изправен на гуми, а пътят е бил отворен.

Полският закон е по-строг към почерпените шофьори. Законодателят е разделил прегрешението на две. Едното се води състояние след употреба на алкохол – от 0.2 до 0.5 промила, а другото нетрезво състояние – над 0.5 промила алкохол. 

Във втория случай, в който попада и българският тираджия, наказанието е глоба, ограничаване на свободата или затвор плюс отнемане на книжката за срок от 1 до 15 години и парична глоба в размер от 2100 до 25 хиляди лева в полза на Фонда за помощ на пострадали.