Истината има едно специфично свойство – винаги излиза наяве. Това правило не допусна изключение и в казуса, придобил обществена известност като случая „Георги Семерджиев“. 

Два месеца спорадично в определени медии, известни с това, че са се превърнали в пощенски кутии и инструменти на определена група олигарси за война срещу институциите, разпространяват фалшивата новина за това, че военно-окръжният прокурор на София Адалберт Живков е присъствал на мястото на инцидента, при който дрогираният Семерджиев отне живота на две млади момичета, за да „оказва влияние или да прикрива следи по разследването“. 

Военният прокурор Адалберт Живков (облечен в бяло) случайно попада на местопроизшествието, като незабавно се включва в осигуряването на периметъра, за да не изчезнат доказателства  

Всъщност, единственото вярно в тази конспиративна измислица е това, че Живков е бил на мястото на катастрофата минути след случилото се. Оказва се, че прокурорът просто е минавал случайно през района, заедно със съпругата си и както много други граждани, е спрял, за да види какво се случва. От новинарски репортаж, излъчен в обществената телевизия в сряда, в който коментар прави и зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, стана ясно, че Адалберт Живков дори е помогнал местопроизшествието да бъде запазено, като дава указания на полицаите да ограничат периметъра и да не допускат външни лица до пристигането на оперативно-следствена група на СДВР и наблюдаващ прокурор, тъй като първите действия на служителите на МВР не са били достатъчно добре организирани.

Заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров с нови разкрития за катастрофата, при която Георги Семерджиев уби две жени

Така военният прокурор всъщност не просто, че не е навредил на разследването, както манипулативно се твърди в някои медии, а точно обратното – обезпечил е запазването на важни веществени доказателства. Може да се каже дори, че случайното попадане на прокурор Живков на мястото реално е спасило поредното покриване на престъпленията на Георги Семерджиев, тъй като, както се разбра от проверката на „Вътрешна сигурност“ към МВР, сред първите, пристигнали на мястото, са полицайката Симона Радева от Първо РПУ, сочена за негова приближена, както и приятелят й – също полицай, но от Четвърто РПУ, на чиято територия става и катастрофата. 

Така, при положение, че от самото вътрешно ведомство вече обявиха за 40 служители на МВР, трима от тях и на ръководни постове, които са слагали чадър над безобразията на Семерджиев на пътя с години, а вероятно и не само за престъпления от този тип, да се твърди, че който и да е прокурор има отношение към покриването на въпросния рецидивист, звучи меко казано нелепо.

Още по-малко това ще да е магистрата Адалберт Живков, който е достатъчно разпознаваем и бе заснет от всички телевизионни камери как дава указания за запазване на местопроизшествието, с ясното съзнание, че това се документира. Но колкото и абсурдни да са конспиративните твърдения, за съжаление те са факт, а жертви на фалшивите новини у нас наистина са мнозина потребители на социалните мрежи и определени интернет сайтове, пък и телевизии дори.

От участието на зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров в обществената телевизия става ясно още нещо по случая, което дори е по-притеснително – част от полицаите, пристигнали на мястото на катастрофата са били в „приповдигнато настроение“. Да го кажем направо - почерпени. Изглежда шокиращо, но е обяснимо, предвид това, че ужасяващата катастрофа стана на 5 юли – професионалният празник на служителите на МВР. 

Не е тайна и друго, че благодарение именно на следователя Тодоров, Семерджиев бе задържан достатъчно бързо. Часове наред от столичната полиция изобщо не са имали никаква нагласа да го издирват. Два месеца по-късно се разбира, че вероятно тази пасивност на органите на МВР може да е била умишлена.

Очевидно е, че има кръгове, които всячески целят, ако не да прехвърлят вината за подобни казуси, като случая „Семерджиев“, там където проблем няма, то поне отговорността да е споделена. Народът го е казал – „от болната на здравата глава“. И докато някой опитва да прикрие собствените си неуредици и грехове, проблем №1, който възниква в случая „Георги Семерджиев“, е този, че той не е единственият. И, ако за „чадъра“ над наркодилър и рецидивист на пътя са се грижили 40 служители на МВР, то какво остава за останалите като него.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук