Имахме данни, че полицейска кола е била близо до катастрофата, предизвикана от Димитър Любенов.  Възложихме проверка на "Вътрешна сигурност".

Действително полицейски автомобил се движил по маршрута на поршето. Автомобилът и полицаите в него са станали свидетели на катастрофата, но вместо да си изпълнят задълженията, са направили нещо друго. Не мога да кажа какво, защото тече разследване.

Това заяви на брифинг служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, коментирайки разкритията, че двама полицаи може да са ескортирали Димитър Любенов, който с поршето си причини катастрофа на Околовръстното шосе на София и уби чуждестранен гражданин. 

"Започнато е разследване, осигурен е наблюдаваш прокурор. Той е запознат със записите. Предложено е двамата служители да бъдат задържани, да им се вземат телефоните. 

Прокурорът пое контрол върху разследването и предупреди, че не трябва да огласяваме данни да не пречат на разследването. Той не изпълни нашите препоръки, а ние се съобразихме с това. Впоследствие обаче тези наши действия бяха разтълкувани като опит за прикриване на тези полицаите. Това не е вярно", разкри още Демерджиев. 

Образувано е второ производство, което касае техните действия или бездействия. Въпросните служители са отстранени още на 30-ти, отнети са им личния знак и служебното оръжие, каза още Демерджиев. 

Припомняме, че на 25 септември т.г. Димитър Любенов уби с поршето си французин на околовръстното шосе в София. Движил се е с 195 км/ч при удара, а преди това е пил алкохол и употребявал наркотици. По време на мярката за неотклонение на Любенов днес в съда стана ясно, че полицаи са го спрели за проверка малко преди удара, след което той е продължил да кара. 

Според твърденията на адвокатката на обвиняемия Димитър Любенов -  Ива Борисова, малко преди катастрофата автомобилът е бил управляван от шофьор на „Дринк енд драйв”. Последвала полицейска проверка, а полицаите позволили на Любенов да управлява сам автомобила срещу подкуп от 200 лева и полицейски ескорт.


Полицейският патрул спрял Любенов минути преди катастрофата на Околовръстното, каза тя в съда. 

„Предприел е необходимото да не шофира, но е бил принуден от обстоятелствата, от длъжностните лица да шофира”, добави адвокат Ива Борисова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук