Прощаваме се с непрежалимия Валентин Касабов, който почина след усложнения от Ковид-19. Бургазлията, родолюбецът с непримирим дух, който не се отказваше пред нищо в търсенето на справедливост, издъхна на 62-годишна възраст в столична болница.

Поклонението ще е днес от 14 часа в Гробищния парк на Бургас, съобщиха от семейството, цитирани от Флагман бг.

Валентин Касабов е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас, в семейството на д-р Кирил Касабов и д-р Лиляна Николова. Завършва специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново.

Започва работа като журналист през 1987 г. за местни и национални вестници.

В зората на демокрацията той е сред основателите на първото опозиционно движение в Бургас „Клуб 19 ноември“, което се превръща в ядро на бъдещия Съюз на демократичните сили в морския град през 1989 г. Един от основателите на СДС-Бургас. Член на Координационния съвет и говорител на Съюза.

Основава първия опозиционен вестник „Бряг“ в Бургас през януари 1990 г. и го ръководи като главен редактор. Следва журналистическата му кариера като зам.-главен редактор на най-големия всекидневник в региона „Черно море юг“ за периода 1993 – 1997 г.

След това започва работа като телевизионен водещ – автор на публицистично предаване „Паралакс“, което става символ на свободната и критична журналистика в региона.

През 1999 г. става основател на първата структура на Движение „Гергьовден“ в Бургас. Избран е за общински съветник (1999 – 2003 г.)

Преизбиран е като общински съветник в мандатите 2007 – 2011 г. и 2011 – 2015 г. като една от видните фигури на патриотичната партия, произлязла от ТВ СКАТ. Верен съратник в политическите борби на настоящия зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, с когото през 2011 г. основават партия НФСБ.

Внук на легендарния полк. Добри Касабов, който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и пресреща войските на ген. Джордж Патън, носител на пълководческия орден за храброст „Св.Ал.Невски“.

По майчина линия е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски.

Валентин Касабов бе народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Зам.-председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Редакционният екип на „Флагман“ изказва съболезнования на съпругата му Катя Касабова – главен редактор на сайта, на майка му д-р Лиляна Николова и дъщеря му Лиляна.