ДАНС има 30 дни да провери причината за отказа на "Новера" да чисти столицата, съобщи градският прокурар Николай Кокинов. Тази сутрин той се е срещнал с ръководството на инвестиционния фонд "Екуест", който е собственик на "Новера" и е обяснил налагането на забрана за прибиране на кофите и контейнерите за боклук.
"Обяснихме им позицията на прокуратурата, като разтълкувахме нашето постановление от вчера", каза пред БНР градският прокурор. "Забранихме да бъдат местени съдовете за смет, тъй като не можем да позволим гражданите да стават заложници на спора мвежду концесионера и столичната община и да няма кофи за смет, като по този начин се предизвикат условия за възникване на епидемия".
Прокуратурата и "Екуест" са се разбрали, че кофите няма да бъдат мърдани. Контролът за това е възложен на  СДВР. А кой ще чисти  е проблем на общината. "Това са гражданско-правни отношения между "Новера" и общината. Кой ще чисти и кой ще му плаща - питайте кмета по този въпрос", каза Кокинов. 
Междувременно от столичната община съобщиха, че 367 тона битови отпадъци са извозени до депото в кв. „Суходол” през днешния ден.
На 12 март количеството отпадъци, постъпило за 24 часа в депото в Суходол, е 670 тона. Вчера фирмите извозиха 30 % повече боклук – 863 тона, а от полунощ досега са събрани и транспортирани 367 тона смет.
Служителите на Столичния инспекторат помагат на временно наетите за извозването на сметта фирми, като показват маршрутите на водачите на камиони.
Организирани са денонощни дежурства на районните инспекторати.
/БЛИЦ