При опит за сделка с незаконно оръжие е задържан 49-казанлъчанин, многократно осъждан за подобни престъпления, съобщиха от регионалната дирекция на МВР в Стара Загора. 10 картечни пистолета със заглушители и 100 патрона са иззети от автомобила на задържания.
На 12.02.2009 г. на територията на община Павел баня при специализирана полицейска операция от служители на сектор "Борба с организираната престъпност" при ОД на МВР - Стара Загора, дирекция “Противодействие на организираната и тежка престъпност", под ръководството на Ройонна прокуратура – Казанлък е задържан П. Д. (49) от Казанлък, в момент на извършване на сделка с незаконно оръжие. В управлявания от него лек автомобил “БМВ” са намерени и иззети 10 картечни пистолета (преработени от газови в бойни), 10 заглушителя и 100 патрона. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339 и 337 от НК.
П.Д. е задържан за 24 часа. Той е един от активните производители и търговци с оръжие в казанлъшкия район. Многократно е задържан и осъждан за подобни престъпления, като последното му задържане е през 2004 г., след незаконна сделка с оръжие. В момента се извършват претърсвания на адреси, ползвани от П.Д. и свързани с него лица. Работата по случая продължава.
От МВР припомнят, че на 14.02.2004 г. в 19.50 ч. в източния край на Чирпан, в района на ресторант “Магията на дъбовете” полицейски екип на РПУ – Чирпан при проверка на лек автомобил “Ланчия Призма” , откри в найлонов плик под задната седалка на автомобила автомат “Калашников” кал. 7.62 със сгъваем приклад, пълнител с осем патрона в него, 100 бойни патрона за АК 7.62 мм и 16 патрона кал.9х18 за пистолет “Макаров”.Водачът на автомобила Х. К. (25) от София и спътниците му - З. С. (50) от Бургас, М. А. (34) и Л. Л. (34) – двамата от с. Устина, Пловдивска област бяха задържани за 24 часа. Същата вечер в РУ на МВР – Стара Загора е задържан тогава 44-годишният П. Д. (44) от Казанлък, за който е установено, че е продал оръжието и боеприпасите на четиримата мъже, заловени край Чирпан. При претърсване на ползвана от него постройка в с. Бузовград, ползвана от П. Д. е открита работилница за производство на огнестрелно оръжие. По случая е образувано досъдебно производство, за което П. Д. е осъден от Чирпански районен съд. /БЛИЦ