На извънредно заседание Бургаският окръжен съд определи постоянна мярка "задържане под стража" на 17-годишния Петър Русев, обвинен за опит за убийство на свой приятел, съобщава "24 часа". Пред съда тийнейджърът поиска да му бъде наложена мярка домашен арест. Прокуратурата настоя Русев да остане с постоянна мярка задържане под стража, защото има реална опасност да се укрие.
От 2 години той живее с майка си и нейния приятел в датската столица Копенхаген. Постоянният му адрес е в столичния квартал "Банишора", а самият той е частен ученик в Гимназията по автотранспорт в Девин. 

За нощта на инцидента Петър разказа, че се познавали много добре с пострадалия Борис Минчев. Двамата били близки приятели, но преди няколко години се скарали и до 8-ми юли т.г. не си говорели изобщо. Засекли се случайно в Китен и решили да извадят противоречията си. Излезли на кръчма, напили са се, а след това отново се скарали, пише "Флагман".

"Аз нямаше да му направя нищо, помолих го да спре и да не идва към мен. Той буквално ми се нахвърли. Оттам нататък не помня какво съм направил, бях много пиян, той също", каза Петър пред съдия Катя Господинова в Бургаския окръжен съд.

15-годишният Борис все още е в тежко състояние в МБАЛ-Бургас, с опасност за живота. Ако той прескочи трапа, евентуалната максималната присъда, която може да отнесе Петър, е 5 години затвор. Той ще бъде съден като непълнолетен. Петър е роден през август 1998 години - буквално по-малко от месец го спасява от съд по общия ред, където можеше да получи между 10 и 20 години ефективна присъда.