Начинаещи мафиоти искат между 20 000 и 50 000 евро за поръчково убийство в Испания. Оферти има в интернет. Цената зависи от жертвата. Българската мафия също е забъркана в мръсния бизнес, пишат испански медии.
„Решаваме всякакви проблеми. Действаме дискретно. Просто посочете целта, ние ще ви кажем цената.“ Това е текстът на испанска обява в интернет. Извършителите на поръчките са неопитни мафиоти – най-често става въпрос за бодигардове в дискотеки, изнудвачи в гимназии, пазачи, десни радикали, бивши боксьори. Повечето са чужденци, но между тях има и доста испанци. Спектърът на предлаганите услуги е широк – обикновени заплахи, чупене на пръсти и всякакви други телесни повреди, нанасяне на имуществени щети и поръчкови убийства. Тарифите са различни.
Едно убийство струва между 20 000 и 50 000 евро
Голяма част от поръчките са свързани най-вече с нанасяне на побой и заплахи. Според испанската полиция повечето от извършителите нямат никакъв опит, не са стреляли по човек през живота си, въпреки това предлагат услугите си, тъй като печалбата от убийство е най-голяма.
Жертвите са най-често наркотрафиканти. Най-големите мафиотски групировки имат свои „офиси“ в страната, където уреждат сметките си.
Българската мафия например се занимава с охраната на дискотеки. Извън официалното работно време обаче много от българските пазачи и портиери се посвещават на изпълняването на нелегални поръчки. Като една от най-успешните полицейски акции за първата половина на 2008 година испанската полиция посочва залавянето и осъждането на 15 български наркотрафиканти.
На фона на останалите мафии в Испания обаче българите представляват малка част от криминалния бизнес. В него са замесени много латиноамериканци, най-вече колумбийци. Те работят за свои банди, като получават между 5% и 25% от сумата, получена от изнудване или разчистване на сметки. Главната им задача не е да убиват, но те не винаги успяват да извършат поръчката без проливане на кръв. Известни са като извършители на най-садистичните убийства. През 2007 година например колумбийци от бандата на Оскар отрязват двете ръце на една от жертвите си и я потапят в бидон със сярна киселина. Интерпол включи това престъпление в списъка на 15-те най-опасни убийства в света. /”Дойче веле”