Районната прокуратура в Радомир изправя пред съда 87-годишния Костадин Б. по обвинение за палеж на къща и постройка в с. Дебели лаг, община Радомир. Обвиняемият Костадин Б. е собственик на част от наследствен имот в Дебели лаг.
През 1953 г. заедно с двамата си братя Станимир и Георги и покойната им сестра направили делба в кметството на селото, с която имотът бил разделен на четири дяла. Костадин не одобрявал принадлежащата му част и предложил на Станимир да си разменят дяловете, за което получил неговото съгласие. Впоследствие обвиняемият изградил няколко постройки в частта, която се паднала на Станимир, а след смъртта на сестра му през 1997 г. завзел и нейния имот и започнал да го ползва, съобщи Struma.bg.

Преди около седем години Костадин се опитал да присвои и частта на брат си Георги, който не посещавал имота, след като се били скарали по този повод.

На 22 януари 2015 г. в 3,10 ч. в оперативно-дежурна част при РУП - Радомир бил получен сигнал за възникнал пожар в село Дебели лаг, който бил потушен от пристигналия на местопроизшествието пожарникарски екип. При извършения оглед било установено, че огънят е възникнал вследствие на умишлени действия - счупени стъкла на прозорците в четирите стаи на двата етажа на къщата, като запалването станало чрез заливане с леснозапалима течност на обзавеждането. В три от стаите били намерени пластмасови бутилки от перилен препарат, от които лъхало на запалителна течност. На перваза на един от прозорците на къщата на първия етаж били открити и иззети полуизгорели клечки от кибрит. Напълно изгоряло било дървено бунгало, ползвано от собствениците за лятна кухня и склад, с намиращото се оборудване и вещи в него.

В хода на разследването е извършено претърсване и изземване на вещи: полиетиленов плик с прах за пране, дънки с мазни петна по тях, пластмасова бутилка от бира и 10-литрова пластмасова туба, съдържащи леснозапалима течност. В къщата на обвиняемия на различни места били намерени чифт обгорели платнени ръкавици, фенер и зимни обувки със зацапвания и мазни петна със специфична миризма.

Въпреки че сигналът за пожара бил подаден от обвиняемия Костадин Б., впоследствие в хода на досъдебното производство били констатирани противоречия в неговите заявления. От стаята, в която обвиняемият твърди, че е спал, той не би могъл да види горящия имот на брат си, тъй като от тази страна къщата няма прозорци, както и посоченият от него час, в който видял пожара, не отговаря на реалния.

Пострадалият Станимир Б. (на 85 г.), чийто имот бил запален, за последно посетил къщата си на 21 ноември 2014 г., като на тръгване спрял електричеството от таблото, което изключва запалването да е причинено от късо съединение и техническа неизправност на инсталацията. При разпита той заявил, че не се разбират с брат си поради лошия му характер и имотните му претенции, поради което двамата не общуват от петдесет години насам.

Обвиняемият Костадин С. имал апетит за целия наследствен имот и преди около две години без причина изстрелял по брат си два пълнителя патрони с газов пистолет. На инцидента присъствала и съпругата на пострадалия, която била ударена от обвиняемия с дръжката на пистолета по главата, като съседи, станали свидетели на случилото се, озаптили възрастния мъж.

Извършените пожаротехническа и физико-химична експертиза сочат за най-вероятна причина за възникване на пожара външно въздействие чрез използване на открит огън и леснозапалими и горими течности.

Стойността на масивната двуетажна къща, според съдебно-оценителната експертиза, възлиза на 15 667 лв., лятната кухня, тип бунгало - на около 4000 лв., а унищожените в резултат на извършеното престъпно деяние вещи са на стойност 2515 лв.

Предстои съдът да насрочи първо заседание за разглеждане на делото.