Финансовата криза удари сериозно и мафията у нас и това няма как да остане без последствия. По логиката на оцеляването първи без прехрана остават на „долния етаж" на организираната престъпност, т. е. най-ниските нива домови крадци, автоджамбази, пласьори на сравнително евтина дрога, пише в новия брой на "Поглед".
„Тези хора до неотдавна си бяха в строго подредени структури. Например в последните години се знаеше, че домови кражби се правят сравнително рядко и само по къщите на истински богати хора - имаше много случаи в Симеоново, Драгалевци, Бояна. Там се търсеха сейфове с валута, бяло злато, диаманти. Нищо друго. За автомафията пък бе трайно установено положение да налита само на суперлуксозни возила. Тяхното изчезване на практика не удря собственика, то се покрива от лизингодателя или застрахователя. Но хората със среден клас коли оставаха незасегнати. Дрогата пък - дори и скъпата кока, си вървеше с устойчиви нива заради постоянните доходи на клиентите. Сега обаче ситуацията е абсолютно друга", обясни високопоставен източник от МВР. Според него в момента монотонната картина на престъпността от последните години е тотално прерисувана.
От няколко седмици „долният етаж" крадци е започнал набези по домове на не толкова богати хора. Засега без изменение остава търсенето - основно на кеш пари и злато, но в скоро време се очаква завръщането на позабравеното опразване на къщи от техника. Предпочитанията са към LCD телевизори, системи за домашно кино,качествена аудиотехника, лаптопи. Въпреки реалния спад на цените на тази техника в специализираните магазини българинът вече ги пазарува предимно на кредит. А оскъпяването им при вземане на кредит е реално и при него по-ниската цена почти не се усеща. Това активизира търсенето на крадени такива вещи, тъй като цената им там е повече от 50% под реалната. В тази връзка от полицията се заричат да наблюдават сериозно заложните къщи.

Регистриран е ръст на кражбите на коли

Засега той не е голям, но и тук прави впечатление пренасочването - от луксозни към среден клас коли. От една страна, това се предпоставя от масовото избягване на пълна застраховка на возилото. Също и от неофициално признаваната масова практика на застрахователите да избягват плащането на суми, надхвърлящи 2000 лв. Улеснение за автоджамбазите се явява и паркирането на коли навсякъде. Платените паркинги в София са пълни, огромна част от возилата стоят на улиците. Връща се практиката на разфасоване на колите с цел продажба на части. Заради това от полицията се заканват да наглеждат повече по-малките магазини за авточасти и автосервизите. Именно това са местата, където крадените части се пласират най-лесно. Друга стара мода, която се завръща, са обирите на малки магазинчета. Според данните на полицията бум на такива има във Велико Търново.
Част от играчите в престъпния свят чертаят дори планове за обири на банки, и то в столицата, каза източник от МВР.
Според него обаче тук не става дума за хора от „долния етаж". Става въпрос за по-високите нива крадци, които обаче също огладняват при свиването на пазара, съпровождащо финансовата криза. Като основна причина за свиването на постъпленията в мафията анализаторите сочат и преустановеното кредитиране от банките у нас. „Маса пари на бандити на практика потънаха в започнати грандиозни строежи. В момента обаче те нямат вариант за изпирането им чрез взет кредит, вложен в строеж. Досега тази схема работеше перфектно и проверките бяха предварително обречени, поради което и много рядко се правеха. Сега това е в „точка на замръзване".

Идат избори

Именно от анализа на тази картина иде и притеснението на МВР шефа Михаил Миков, което той публично оповести преди 10-ина дни. Онова, което той премълча, е предстоящото няколкомесечно безветрие във вътрешното министерство. То ще бъде обективна даденост след излизането на министър Миков в предизборен отпуск. Със сигурност на мястото му ще бъде оставен човек, изпълняващ неговите функции, но картините при наличие на шеф титуляр и временен шеф винаги са коренно различни. В същото време полицията е силно демотивирана да работи, което пролича особено отчетливо при последния протест, съпроводен дори с немислимото за европейска държава късане на пагони.
Причината не е само в ниските заплати на служителите, а в липсата на изяснен статут за тях и колебанието на все повече полицаи по въпроса на кого точно служат. При това положение предстоящите избори за Европарламент и нова политическа власт у нас ще съвпаднат по време с новата вълна бандити по улиците. Поради факта, че това ще засегне най-вече средната класа българи, доколкото тя съществува, изходът от ситуацията е непрогнозируем дори за сериозно платените социолози. /БЛИЦ