Похитителите на Ангел Бончев не са взели и стотинка от откупа, предаден им от съпругата му Камелия. След като разбрали, че в сака с парите има GPS, по който могат да бъдат проследени, те изхвърлили всичко, без да посегнат на парите, съобщава в. "Стандарт".
По-късно сакът бил намерен от полицаите, от него не липсвала нито една банкнота. При предаването на откупа Камелия беше отвлечена и полицията не можа да проследи пътя, по който е била откарана.

Запознати с разследването казаха за "Стандарт", че спецполицаи били блокирали мястото, избрано за предаване на сака, но пропуснали да завардят черен път. По него похитителите успели да се оттеглят заедно с новата си заложница и да се скрият.

Според криминалисти жената е била отвлечена като залог, свързан с условие, поставено на Ангел Бончев. Тя не е била малтретирана и почти не е имала досег с похитителите. С нея те не са водили никакви разговори, не са я и заплашвали. Затова пък с прекаралия два месеца в плен Бончев постоянно са водени преговори за определена сума, която е трябвало да предаде на мъчителите си.

Според запознати това не е било откуп за отвличането, а е свързано с бизнес дела. Бившият футболен бос е бил измъчван, за да даде информация за парите и да бъде принуден да намери начин престъпниците да ги получат.

Той се е опитвал да обясни, че нищо не зависи от него, но похитителите били неумолими. След обещание, че е възможно да намери парите, но на свобода, той е пуснат, но жена му беше похитена. В телевизионното обръщение на Бончев за даряването на средства на фондация "Утре за всеки" се е съдържала информация, че условията на похитителите са изпълнени. Часове по-късно Камелия бе освободена.

Според полицаи Бончев изпълнявал всичко, което са искали престъпниците, след отвличането на жена му. Той е бил сигурен, че в противен случай тя ще бъде убита, след като е преживял поредица от мъчения, докато е бил в плен, твърдят разследващи.

Освен физическите изтезания, на които е бил подложен, заложникът е бил упояван с така наречения "серум на истината", за да може от него да се измъкне информацията, интересуваща бандитите, твърдят експерти. Според лекари след такава интервенция организмът се възстановява изключително бавно.


ВЕРСИЯ СОЧИ ОТВЛИЧАНЕ ЗАРАДИ ХАЗАРТ

Отвличането на Бончев е свързано с хазартни дългове, твърдят от afera.bg. Според информация, публикувана в сайта, бившият президент на Литекс се е забъркал в черно тото за милиони. Очевидци разказват как в столицата залозите са правени по следната схема - дебелите пачки са се подавали от стъклата на автомобилите и са сменяли собственика си. Бончев е влязъл в тази схема, и то не отсега. Не беше тайна, че докато беше жив, и Георги Илиев беше майстор на този тип "врътки", посочва afera.bg. Сред полицейските среди, а и източници от подземния свят подкрепят тази теза. Коментира се, че Бончев е загазил с двата крака и е изиграл с милиони крупни чуждестранни играчи. Такива, които не прощават. Сръбската връзка се рови и от разследващите още в началото след отвличането на футболния директор. Според спецченгета, няколко дни преди Бончев да е отвлечен, по сметка на фирма, за която той се грижи, постъпва финален транш от кредит на стойност 400 милиона. Според afera.bg, похитителите са поставили на прага на МВР бяла роза. В ъндръграунда се знае, получиш ли бяла роза, си пътник за оня свят.

СЕМЕЙСТВОТО НАПУСНА СОФИЯ ВЧЕРА

Черен "Сеат Толедо" с тъмни стъкла измъкна Ангел и Камелия Бончеви вчера около 13 часа от дома им в столичния жк "Дървеница". След като два дни репортери се опитват да стигнат по всякакъв начин до тях, накрая семейството изчака удобен момент и излезе. Точно за 2 секунди Ангел и Камелия излязоха от входа и се качиха в паркиралата пред самата входна врата кола. Камелия седна отпред до шофьора, а съпругът й на задната седалка. Веднага след това колата отпраши в неизвестна посока.

През цялата сутрин вчера патрул на столичното Седмо РПУ стоеше на пост и не допускаше никой да припари до входа им. Чак след като семейство Бончеви излязоха, ченгетата си тръгнаха. Нито един от съседите на семейството обаче не успя да разпознае колата. Според тях тя досега не е идвала тук.

Те предположиха, че сеатът може нарочно да е нает, за да ги измъкне от тях, без да ги разпознаят, и да ги закара на някакво спокойно място. Цяла сутрин преди това Ангел Бончев се разхождаше на прозореца на апартамента си и непрекъснато отваряше и затваряше хладилника. Той бе облечен с фланелка на футболен клуб Милан.

При поредния опит на журналисти да разговарят с него Ангел Бончев отново помоли да бъде оставен на спокойствие. "Нямам какво да ви кажа повече, оставете ни на мира", бяха единствените му думи през затворената врата вчера. Малко преди да потеглят с колата, Камелия и Ангел затвориха всички прозорци в къщата си. Дори и този на задния балкон, който от няколко дни стои непрекъснато отворен.

Очевидно бе, че семейството отива някъде в провинцията, за да си почине от преживяната трагедия. Въпреки че на излизане от входа нито един от двамата не носеше куфар или чанта с някакъв багаж. По непотвърдена информация двамата са отишли в къщата на майката на Камелия в град Драгоман. При тях ще бъде и малкият син - Ангел. След като майка му изчезна, той бе при по-големия си брат Бончо. Според близки до семейството в Драгоман вече е отишла и майката на Камелия - Пенка Апостолова. Жената, която иначе живее в столицата, заминала веднага след отвличането на дъщеря си. Тя се страхувала дори и от съседите си, разкриха самите те пред вестника.

До късно снощи апартаментът на Бончеви в София остана празен. Въпреки това полицейски патрул продължи да обикаля от време на време улицата пред блок 43.


ПСИХОЛОЗИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ БОНЧЕВИ ДА ЗАМИНАТ ЗА ЧУЖБИНА

Д-р Владимир Велинов, Шеф на Клиника по съдебна психология към Медицинска академия:

По мое мнение наистина е по-разумно Ангел и Камелия Бончеви да заминат да живеят в чужбина, както обмислят. Ако останат тук, ще са много близо до похитителите си. Освен това от психологична гледна точка възстановяването им ще е много по-трудно. Не се знае, ако останат в тези обстоятелства, колко време ще се възстановяват от посттравматичния шок. Докато заминаването за друга държава би могло да има лечебен ефект върху тях. Трудно ми е да преценя дали Ангел Бончев действа сам или под диктовката на МВР с оглед на преживяното от него.
Трудно ми е да коментирам и защо похитителите са пожелали част от откупа да бъде дарена на благотворителна организация. Тази постъпка обаче говори, че те са търсили по-скоро показен ефект и публичност, отколкото финансова облага от това отвличане. За това говори и фактът, че Камелия не е била измъчвана. Това, че е жена, е малък аргумент. Може би тормозът върху нея да е бил главно психологически. Съществува, разбира се, и вариантът Камелия Бончева да има много висок праг на поносимост. Трудно е да се гадае обаче какви са подбудите на похитителите. Това биха могли да кажат само те самите. /БЛИЦ