Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ е обвинила двама българи в облагодетелстване в размер на 32 млн. долара от изкуствено надуване на цените на акции, съобщи ведомството на сайта си.
Искът на комисията, подаден в щата Тексас, е срещу Петър Михайлов, на 28 години, от Пазарджик и Юри Марков, 50-годишен, от София. Те са обвинени в "напомпване и изхвърляне" на акции на фирмата "Снифекс". Закупили я като "виртуална фирма" от американеца Марк Линдбърг през 2004 г. и заедно с президента на "Снифекс" Пол Джонсън организирали пускането на акциите на борсата, като чрез измама изкупили практически всички дялове. В последствие развихрили измамна рекламна кампания, твърдейки, че основният продукт на компанията - ръчен детектор за бомби, е нов хит в борбата с тероризма. За целта Джонсън написал 33 лъжливи съобщения за пресата. Благодарение на това акциите на "Снифекс" скачат от 80 цента до 6 долара, а пазарната капитализация на компанията достига 474 млн. долара. След като акциите поскъпнали, Михайлов продал 3,73 млн.броя за общо 11,3 млн.долара, а Марков - 2,8 млн.броя за 8,6 млн. долара. Съдружниците им се облажили с останалите над 12 млн. долара. От Линдбърг, Михайлов и Марков се иска да възстановят спечелените суми и законна лихва върху тях. Ще им бъде забранено да създават акционерни дружества и да търгуват с ценни книжа. Линдбърг, който е в основата на измамите по този и по още няколко случая, вече е постигнал споразумение с комисията.

Българският конструктор Юри Марков обяви пред в. "24 часа", че няма никакво участие в американската фирма "Снифекс". Първичното в случая е моето изобретение "Снифекс", а не фирмата, поясни той. Устройството за откриване на взривове е уникално в света и от него са продадени хиляди екземпляри в десетки държави. Не съм продавал акции просто защото нямам такива, каза Юри Марков. Той е само собственик на патента. Американската фирма е продавала устройството в САЩ и досега е пласирала над 500 от него. Преди 3-4 години с Марков се срещнал българинът Петър Михайлов, който бил свързан с американски финансови кръгове. Михайлов изразил възхищението си от гениалността на устройството и предложил да го разпространяват в САЩ. Преди две години Юри Марков е бил поканен на разговор в американска комисия, но след като американците разбрали, че той няма никакво участие във фирмата, разговорът приключил. Нямам никакво обяснение защо се появяват тези обвинения, казва Юри Марков. Устройството "Снифекс" се произвежда в София. Към него има интерес от различни структури от цял свят. Преди две седмици в България преминали обучение иракски експерти. /БЛИЦ