Едно убийство на млада жена взриви България преди 8 години. Рецидивист издебна студентка във Велико Търново и жестоко я умъртви с брадва заради 25 лв.

Ден по-късно жертвата се канела да замине за родния си град Никопол, където да празнува със семейството си рождения ден на баща си. Пътеката, на която я застигнал убиеца, вече е осветена, има камери. На фаталния за студентката ден, обаче, никой не чул виковете й, пише "Труд".

На 28 февруари 2015 г. Вероника Здравкова се прибира от работа. Момичето учи, но и работи в голям мебелен магазин. То не знае, че текат последните минути от живота му. Пътят на студентката минава през релсите на жп гарата по моста над река Янтра. На перона в очакване на влака за Горна Оряховица пък седи рецидивистът Илиян Здравков с прякор Зико. Той е обявен за издирване, за да излежи поредната си присъда.

Докато се мотае по перона, мъжът вижда Вероника, която се прибира. Часът е около 19.00. В главата на престъпника веднага възниква план да я обере. Той винаги носи със себе си брадвичка и решава да нападне младата жена в гръб. Удря я силно по главата и тя пада на земята. Това не е достатъчно за убиеца, който продължава да нанася удари с острието. Един от тях е смъртоносен – в лявото слепоочие. Когато Вероника спира да мърда, Зико грабва чантата и мобилния й телефон, а тялото на жертвата завлича в река Янтра. След това спокойно се връща на гарата и се качва на влака. Плячката му е 25 лв., синджирче, пръстен и парфюм.

Вероника е свикнала всяка вечер да се чува с родителите си, но на фаталния ден телефонът й не отговаря. Майка й Надя и баща й Трайчо пробват до късно вечерта да се свържат с дъщеря си, но напразно.

Те знаят, че момичето няма без причина да изчезне и подозират, че нещо лошо се е случило. Още преди полунощ родителите вдигат тревога. Те звънят на приятелите и колегите на Вероника, след това подават сигнал в полицията. На следващия ден пристигат във Велико Търново и многократно минават по пътя на дъщеря си от магазина до квартирата й, но от нея няма и следа.

Версиите сред познатите й са много, но една взима връх - че е отвлечена от трафиканти на бели робини. На третия ден родителите вече чувстват, че тя не е между живите. Заедно с полицаи с кучета и водолази, близките на студентката претърсват храстите и реката, но не откриват никакви следи. На 3 март на зловещата гледка на убитата Вероника се натъква случайно рибар.

Трупът се е закачил в коренищата на паднало дърво на около 15 метра над моста, нагоре по течението на Янтра. По главата и лицето има следи от удари, панталоните са свалени наполовина. Веднага тръгва мълва, че най-вероятно студентката е станала жертва на сексуален маниак, аутопсията обаче показва, че не е била изнасилена. 

Липсата на вещите й навежда криминалистите на мисълта, че е била ограбена. Започва издирване на престъпника, който сам се издава. Когато пристига в Горна Оряховица, Зико тегли пари от банкомат с картата на Вероника и е засечен от камера на гарата.

Местните полицаи го разпознават веднага и след часове той е задържан. При ареста му в краварника на брат му, където се криел, откриват вещи на момичето, но оръжието на престъплението и дамската чанта на жертвата така и не са намерени.

Зико твърди, че ги е изхвърлил в Янтра от моста край село Първомайци. Той прави пълни самопризнания и иска да съдейства на разследването, разказва и как е нападнал жертвата си.

„Тя не ме усети. Изненадах я. Не успя да се съпротивлява“, признава при разпитите престъпникът. Направен е следствен експеримент, при който Илиян показва всяко от действията си.

По дрехите му е открита кръв, ДНК експертиза установява, че тя е на убитата Вероника. Делото в Окръжния съд във Велико Търново започва и приключва за един ден - на 15 септември 2015 г. За пореден път в богатата си практика в съдебните зали Зико се кае и иска съкратен процес. Това му гарантира редукция на наказанието с 1/3.

Така получава 30 години решетки при първоначален строг режим. Пред Апелативния съд обаче иска: „Моля да бъде изменена присъдата ми, не чак много, защото я заслужавам, но поне част от нея. Съжалявам за стореното, не съм искал така да стане“. Присъдата му е потвърдена на всички инстанции и той вече я излежава в Ловешкия затвор.

Ограбил и момиче от Русе

Като непълнолетен извършил убийство

Убиецът Илиян Здравков има шест ефективни присъди, първата от които като непълнолетен - отново за грабеж с последвало убийство. Година преди да убие Вероника, той е пребил и опитал ограбил друго момиче в района на гарата в Горна Оряховица. Девойката пристигнала от Русе, за да се види с приятел от интернет. Тъй като не е била местна, не успяла да се ориентира. В местността Бабенец попаднала на Зико.

Той предложил да й помогне и я подмамил в безлюдна местност. След това започнал жестоко да я удря и задигнал от нея таблет, телефон и други вещи на обща стойност 1301 лв. Момичето се опитало да измъкне дамската си чанта от нападателя, тогава той я цапардосал отдясно по главата с дебела тояга. Жертвата му паднала на земята, а той я подминал. По-късно тя успяла да се обади в полицията от близка бензиностанция. За престъплението Зико получава 4 години затвор.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук