Стотици българи осъдени заради съвместно съжителство с деца, съобщава Нова телевизия. Глобите са за 230 000 лева. Практика ли се оказва семейният живот с дете в България?

Животът на семейни начала с деца не е изключение. Близо 400 са осъдените, чиято съпруга или съпруг са на възраст под 16 години. Провинилите се са предимно мъже. Но и 34 жени са били наказани от закона, защото са избрали да създадат семейство с малко момче. Най-често наказанието е парична глоба, а ефективните присъди са рядкост. 24 души пък са осъдени, защото са имали интимен контакт с дете до 14 годишна възраст.

Сарайка се ражда преди 2 години. Плод на любовта на 15-годишната Стефка и 21-годишния Васил.

„И ние, и свекърите не позволявахме, но те се обичаха и нищо не можехме да направим", казва Любка Боянова, майка на Васил.

Скоро обаче Васил е привикан от прокуратурата.

Не се смята за престъпник. Стефка също е доволна. Прави планове и за още потомство.

И ако осъдените у нас са стотици - непълнолетните майки са хиляди. Над 2700 са невръстните родители, които получават помощи от държавата. Такава е и жената до Ганчо от Казанлък. Доволен е. Вярва, че любовта компенсира липсата на опит в живота.

В махалата той не е изклчючение. Оженили се млади, но твърдят, че никога не били осъждани за ранните си бракове. В Казанлък за миналата година с присъди са 19 души.

„Най-малкото, дете, което е установено, че съжителства на съпружески начала и съответно, неговия партньор е подведен под наказателна отговорност, е 12-годишно дете", обяснява Татяна Димитрова, районен прокурор в Казанлък.

Обяснението навсякъде е еднакво: „Едно време беше традиция".

Ще продължават така. Недоволни са единствено от новата традиция в раздаването на детски: на непълнолетните майки държавата вече дава вместо пари на ръка, ваучери за стоки.

„Ваучерите се предоставят за закупуване на храна, облекло, обувки, бебешки принадлежности, хигиенни материали и други стоки", обяснява Зоя Попова от Агенцията за социално подпомагане.

И парите, и ваучерите държавата пък е отнела на други близо 200 майки с малки деца. Причината - децата им родили.