Разследванията на престъпления се бавят и това е основен проблем за досъдебната фаза, смята директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов.
Причината за това е, че все още няма изградена разследваща полиция в нейната цялост, обясни той в предаването „Неделя 150” по БНР.
Според него проблемът е започнал в края на 90-те години, когато много следователи бяха лишени от работа. Близо 600 магистрати, в момента не са ангажирани с разследвания, коментира той. Според Найденов обаче дори и подготвяните промени в Закона за съдебната власт няма да са така всеобхватни, че да решат наистина проблема. На въпрос дали такава опция е преминаването на следствието към прокуратурата напълно, Бойко Найденов коментира, че той би приел всеки един вариант, който би разрешил проблема с бездействието на следователите. В Националната следствена служба в момента текат всички разследвания срещу магистрати, срещу депутати, всички, които са по проверки на ДАНС, заяви Найденов и добави, че броят им се увеличава. Средно за година са около 800 – 900 делата срещу служители на МВР и в момента продължават да текат такива, уточни Бойко Найденов. Той потвърди, че в националното следствие тече и разследващото делото срещу бившия директор на НАП Мария Мургина, но отказа да съобщи подробности. /БЛИЦ