Адвокати са направили схема с офшорки, за да завлекат парите, твърди Осман Октай
Полицията и службите за конфискация на престъпно имущество в България и Ирландия разследват връзки между измамника адвокат Майкъл Лин и български групировки, съобщава в утрешния си брой в. "24 часа".

Лин е най-търсеният човек в Ирландия, след като завлече банки с 80 млн. евро. Той имаше проекти за морски и ски комплекси в България, Португалия, Унгария, Словакия и др., които не се осъществиха.
Милиони евро изчезнаха. Лин продаде проектите си заедно със земята на други фирми, които пък прехвърлиха собствеността на офшорни компании в Панама, Кипър и Сейшелските острови.
Според информация от службите, които разследват ирландеца у нас и в родината му, става въпрос за подготвена схема за измама, която е стартирала през 2004 г. Идеята е цялата собственост да остане в ръцете на Лин, за когото се смята, че контролира офшорните компании.
Докато е събирал земята за най-грандиозния си проект в България - Longosa Beach в Шкорпиловци, Лин е попаднал в мрежите на българо-чеченски групировки, които са го "ощавили" с крупна сума, твърди бившият депутат и зам.-председател на ДПС Осман Октай, който бе консултант на ирландеца и също се оказа завлечен от него.
Майкъл Лин трябваше да се яви на 10 октомври пред съда в Дъблин, за да даде обяснение за изчезналите пари. Тъй като има заповед за ареста му в Ирландия, той от месеци не се прибира там и се очакваше да се включи в делото чрез видеовръзка от Лондон. Лин обаче не се яви, а съпругата му обясни, че е възпрепятстван поради тежък грип.

"24 часа" разполага с документи за сделки със земи в Шкорпиловци, където трябваше да се изгради луксозен комплекс край морето за 50 млн. евро. Там за първи път се появява пряка връзка между компанията на Лин "Кендар" и българи и чеченци.
Земя на "Кендар" са продали задържаните за организация на мрежа за проституция варненски общински съветници Веселин и Христо Данови.
Организатор на схемата е бизнес партньорът им Яхия Хашиев, лидер на чеченската диаспора във варна. Хашиев в момента излежава шестгодишна присъда във Варненския затвор за източването на крупна сума от ДДС.
Близкият до него, криминално проявен Радослав Калчев, познат като Черния Роди, също е участвал в сделките за земя, които са били изповядани при един и същи нотариус.
В същата схема участват фирми, контролирани от съпругата на Хашиев Цонка, сестра й, както и други представители на чеченската общност в България.
Част от тях неотдавна бяха екстрадирани, други очакват мярката в центъра в Бусманци край София.
Компанията на Майкъл Лин е платила на Христо Данов над 250 000 евро за 3 473 кв. м. на 14 август 2006 г. Друг документ от Службата по вписванията показва, че десетина дни по-късно Лин купува пак там парцел от фирма "Матико-2000", която се контролира от Яхия Хашиев.
Чеченецът, който е бивш председател на боксовия клуб във Варна, стана жертва на атентат преди 8 години, но оцеля.
Сега службите проучват връзките между Хашиев и Лин, за да установят как е организирана схемата и къде са изчезнали парите.
От близкото обкръжение на Хашиев е Руслан Гапаев, бос на престъпна група, за която се смята, че е финансирала чеченски терористи. През април бандата на Гапаев беше атакувана от ДАНС заради рекет, нелегална търговия с оръжие, контрабанда на цигари, данъчни измами, пране на пари и издаване на фалшиви лични документи.
Един от най-близките българи до Хашиев е наркодилърът Радослав Калчев-Черния Роди. През юни той бе освободен от затвора, където излежа присъда за притежание на половин килограм хероин на стойност 1,8 млн. евро.
Черния Роди е продал земя в Шкорпиловци на фирмата на Хашиев, който на свой ред я препродал на Майкъл Лин.

"Кендар България" е платила като цяло за земята в Шкорпиловци близо 5 млн. евро. По-късно същата земя е продадена на новосъздаденото дружество "Бояна естейтс" за едва 63 000 лева.

Съмненията за престъпна схема се потвърждават от факта, че и останалото имущество на Майкъл Лин в България преминава през поредни продажби, за да се озове накрая под контрола на три офшорни фирми, регистрирани в Кипър, панама и Сейшелските острови.
Първата стъпка е преименуването на "Кендар България" в "Джи ел ес пропърти България" на 4 април т.г. Тази фирма се притежава изцяло от регистрираната в Панама S And A Services.
"Джи ел ес пропърти България" продава друга част от имотите на Лин на българската компания "Вагнер България", която е собственост на регистрираната на Сейшелите фирма Vagner.
В имоти, който е продаден, са вложени парите на над 300 ирландски граждани. Той се намира в атрактивната ски зона между Банско и Разлог и се оценява за 7,2 млн. евро.
През лятото Лин е продал и своя най-голям проект в България - комплекс Longosa Beach в Шкорпиловци. Именно за събирането на неговата земя той е получил помощ от Хашиев, Данови, Черния Роди и др.
Според проекта, който се оценяваше за 50 млн. евро, там трябваше да бъдат построени над 1000 апартамента, хотел, ресторанти, барове, плувни басейни и др.
През юни Longosa Beach стана собственост на регистрираната в София компания "Бояна естейтс". В нея Майкъл Лин не участва, но адресът на фирмата съвпада с един от неговите апартаменти в луксозния бизнес център "Белисимо", където се помещаваше офисът на "Кендар България".
"Бояна естейтс" също е собственост на офшорна фирма - регистрираната в Кипър "Кавиертерия технолоджис". /БЛИЦ