Полицаите Ирен Вълев и Божидар Проданов, които са обвинени в немърливост при работата си по време на превоз на починалия Пламен Куцаров, който почина в кола на криминална полиция, са го масажирали преди той да издъхне и са му правили изкуствено дишане.
Това заявиха адвокатите на обвиняемите по време на мярката им за неотклонение пред Софийски градски съд. Прокуратурата поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за двамата служители на криминалната полиция, с мотива, че те са били немърливи и според прокурорите дори са използвали сила. Прокурорът по делото призова двете ченгета да бъдат оставени в ареста, за да не повлияят и на бъдещи други лица срещу, които може да бъде повдигнато обвинение. Според адвокат Ковачева клиентите й не са използвали сила , а напротив те даже са оказали помощ. Тя твърди, че обвиняемите са спазили всички изисквания за поставяне на белезниците, които били сложени  на ръцете на Куцаров зад гърба му.
Адвокатите на двете обвиняеми ченгета обясниха пред съда защо са искали отвод на вещото лице Станислав Христов, който е изготвил медицинската експертиза. Той е давал изявления пред столичен вестник, че обвиняемите са използвали сила. Освен това ,според защитата ,не е направил правилна оценка на урината на покойния. Също в медицинската експертиза липсвала яснота кога точно е настъпила смъртта, както и отсъствала информация за действия предприети в "Пирогов". Адвокатите заявиха, че не е възможно Куцаров да се е задушил от позата, в която е седял след поставянето на белезниците. Адвокат Божков смята, че не са налице предпоставки за най-тежката мярка. В долната част на гръбначния стълб на жертвата имало искривявания, като по гърба му имало синини се казва в медицинската експертиза. Ако бъдат вкарани в ареста колегите на ченгетата може да се демотивират и за вбъдеще да не действат твърдо, заяви адвокат Божков като според него, това би повлияло зле на специалните служби. Според защитниците на обвиняемите вече всички важни свидетели са разпитани и дори двете ченгета да бъдат пуснати с по-лека мярка те нямало как да им повлияят. Съдът се оттегли да вземе решение за мярката за неотклонение. /Милан Николов, БЛИЦ