Спецсъдът даде ход на делото срещу Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария.

Магистратите счетоха, че няма нарушение в обвинителния акт и обвиненията са ясни, но не допуснаха иск от Министерството на финансите за неплатени данъци от 1.7 млн. лв. с мотива, че това ще затрудни процеса.

Съдът насрочи първото заседание по същество за 21 октомври.


Започна разпоредителното дело срещу семейство Баневи. През август прокуратурата завърши с разследването и внесе обвинителния акт срещу Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Днес в специализирания съд се явиха и тримата обвиняеми, като Николай Банев беше докаран с белезници. Евгения е на свобода срещу подписка по здравословни причини.

Обвиняемите се явиха със седем адвокати, които се опитаха са докажат, че в повдигнатите обвинения няма конкретика кой кога и какво е извършил. Те се оплакаха, че призовката Банев е получил в килията си 4 дни преди делото, два от които са били събота и неделя.

Защитниците попитаха защо е била необходима европейска заповед за арест и защо подзащитните им са били арестувани на летище, а не на адрес. Прокуратурата отговори, че те не са намерени на адреса, където са се водели и затова е издадена европейска заповед за арест. По тази заповед те са били засечени на летището във Франция и затова са били арестувани там.

Евгения Банева се оплака отново от условията в следствения арест, за което била пуснала жалба в Страсбург. Тя каза, че Николай Банев й е казал, че килията в затвора, където той се намира в момента е даже по-зле от тази на „Г. М. Димитров“. Банева заяви още, че в момента има заплаха да отвлекат децата й заради публикации в медиите относно имотното й състояние и снимки на имението й.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!