Желко Ражнатович Аркан, безспорният лидер на сръбския подземен свят, беше убит преди 24 години, на 15 януари 2000 г., а неговият убиец Добросав Гаврич, бивш полицай, продължава да бяга от правосъдието, въпреки факта, че е осъден до 35 години в Сърбия за престъплението.

В момента Гаврич се намира в ЮАР, където, поне официално, от години се бори с местното правосъдие, за да избегне екстрадиция в Сърбия, но всичко сочи, че той всъщност се ползва с някаква защита от службите за сигурност в тази страна, пише сръбското издание "Информър".

Както е установено по време на съдебното производство, Аркан и неговите приятели Миленко Мандич и Драган Гарич бяха убити във фоайето на тогавашния хотел "Интерконтинентал" за по-малко от десет секунди.
На този ден Ражнатович пристига с бодигард в брониран джип в хотела, където съпругата му Светлана Цеца Ражнатович вече е със сестра си Лидия.

Пред входа на хотела Ражнатович се срещнал със свой приятел, майор от Сръбската доброволческа гвардия Миленко Мандич Манда, бизнесмен, който управлявал различни бизнеси за него - от казина до фитнес клубове. Аркан го поканил да се присъедини към него и полковник Драган Гарич, така че те седнали заедно в едно сепаре, където попълнили фиш за спортния тотализатор, докато Цеца била в бутик с Лидия.

Скоро след това, около 17 часа, пред хотела спрели две коли. Познатите отпреди на полицията Драган Николич Гаги и Милан Мики слезли от Опел, а Зоран Николич Пегла слязъл от "Голф", както и Добросав Гаврич, член на втора рота от първи батальон на полицейската бригада на SUP Белград.

Ръкували се с Аркан и Манда и се отправиха към стълбището, което водело към банкетните зали на хотела. След това Гаврич седнал в друго сепаре, на няколко метра зад Аркан. Минута по-късно той станал от масата и извадил изпод палтото си пистолет CZ-99. Той изстрелял три куршума в тила на Аркана, единият от които преминал през окото му, а други шест изстрела убили Мандич и Гарич.

В този момент Цеца била в бутик с бодигарда си Звонко Матеович и сестра си, само на двайсетина метра от мястото на стрелбата. След убийството Гаврич тръгнал бавно към изхода на хотела, когато Матеович изтичал от бутика. Той се опитал да стреля, но пистолетът му засякъл.

След това Цеца извадила от чантата си пистолет "Валтер ППК" 7,65 мм и му го дала. Матеович прострелва Гаврич точно под бронежилетката му от далечна дистанция. Засегнати са някои нерви около гръбначния стълб и Гаврич е паднал.

Гаги Николич и Зоран Николич Пегла изтичват и извеждат Гаврич, държейки го под мишница. След това го качват в колата, управлявана от Деян Питулич, и отиват в Лозница при частен лекар.

Описвайки убийството, Цеца по-късно казва пред съда: "Изтичах до сепарето и видях съсирена кръв на лявото око на Желко, което беше затворено. Зъбите му бяха избити и когато го разтърсих, започна да кашля кръв от устата си. Манда седеше приведен и кървящ от окото и устата, а Гарич лежеше до сепарето, държеше се за корема и хлипаше.

По едно време чух Звонко Матеович да вика: „Свали пистолета!“ Обърнах се и видях млад мъж с жълто и тъмно яке, който вдигаше пистолет от пода. След това никога повече не го видях...

От извършителите на престъпления в "Интерконтинентал" днес са живи само Добросав Гаврич Гавра и Драган Николич Гаги, докато Милан Джуричич Мики беше убит в ЮАР през 2018 г., а Зоран Николич Пегла почина от СПИН в затвора.

Именно през 2006 г., преди произнасянето на първоинстанционната присъда, Гаврич бяга от Сърбия, по същото време като Мики и Драган Николич Гаги. Гаврич обаче е арестуван в края на 2011 г. в ЮАР, след като е ранен при сблъсък с мафията, като бодигард и шофьор на краля на африканския подземен свят Сирил Бика.

След това Сърбия е поискала екстрадирането на Гаврич, което съдът в Кейптаун одобри през 2020 г., но това беше последвано от пледоария от страна на защитниците на Гаврич, а след това и от искането му да получи убежище в тази страна, което все още не е решено.

Има различни спекулации относно причините, поради които това решение се бави толкова много, но запознати смятат, че зад всичко стоят южноафриканските служби за сигурност, на които Гаврич в момента е полезен.

Що се отнася до Драган Николич Гаги, той е арестуван през 2008 г. във Виена, след което е екстрадиран в Сърбия и в момента е единственият излежаващ присъда за убийството на Аркан.

Между другото, присъдата за тройно убийство в "Интерконтинентал" става окончателна през декември 2007 г. Тогавашният Върховен съд осъжда Добросав Гаврич на 35 години, а Милан Джуричич и Драган Николич получават по 30 години. 

След убийството на Аркан последваха поредица от мафиотски убийства, организирани от „Земунския клан“ и отделни лица.

Михайло Улемек, бивш полковник от Сръбската доброволческа гвардия, е съгласен със сина на Манда, който вярва, че тогавашният държавен апарат и тайните служби са били обезпокоени от факта, че Аркан потенциално е можел да заплаши властта на тогавашния президент Слободан Милошевич.

"Гаврич не беше избран напразно, той работеше в полицията и беше толкова прецизен, че можеше да убие и муха в полет", казва Улемек. Д.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук