Според източник на в. “Поглед” пропелият срещу Баретата основен свидетел - Димитър Вучев - Демби, е получавал между 8000 и 10 000 лв. държавни пари на месец. Това се е случвало от късната есен насам, а Демби е станал агент на службите. Като такъв той е обещал "разкрития, годни за разследването", както и тяхното потвърждаване от трети лица.
Провал на започналото неотдавна дело срещу Златомир Иванов - Баретата, очакват разследващи, запознати с т.нар. доказателства по случая. Те смятат, че това е неизбежно и ще се развие по същия начин, по който протече и замръзналото в момента дело срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, пише в свое разследване в. “Поглед”. Според източник на в. “Поглед” пропелият срещу Баретата основен свидетел - Димитър Вучев - Демби, е получавал между 8000 и 10 000 лв. държавни пари на месец. Това се е случвало от късната есен насам, а Демби е станал агент на службите. Като такъв той е обещал "разкрития, годни за разследването", както и тяхното потвърждаване от трети лица. Схемата е задействана малко преди оповестяването на последния евродоклад за напредъка на страната ни. Въпреки това след екшъна с Баретата, който бе закопчан, публиката остана с усещането, че нещо се случва в борбата с престъпността. А това може да бъде отразено и в следващия евродоклад. Така Демби се превърна в певец за евровизия на родината. След неговите песни в ефир идва арестът на Баретата. Обвинен е за участие в организирана престъпна група. Другите от тази група липсват и до днес, което дава повод на разследващите да твърдят, че "те вероятно се чувстват застрашени от разкритията", пише още “Поглед”.
Новите свидетели срещу Баретата са хора на Демби, които също са обект на разследване. Става въпрос за двама души с инициали Т. Г. и К. В. Според запознати обаче в думите им няма и помен от факти. Само филмови елементи, често използвани в жълтата преса, както иразкази от софийските кръчми. Дали момчетата са получили някои обещания във връзка със съгласието си да пеят в хора на Дебми, засега не е ясно.
Схемата, по която разследващите работят срещу Баретата, копира тази, приложена преди 4 години срещу братята Маргини. И тогава делото стартира шумно след показания на свидетели. Държавната машина се задейства, започна разследване, за което се очакваше да завърши успешно. И тогава обвиненията бяха за подготовка на убийства - в случая три на брой. Докато Маргините стояха в килиите, където един от тях дори се ожени, свидетелите разказваха и обещаваха още разкрития пред съда.
Оттогава насам по делото се случиха няколко основни неща - свидетелите започнаха да забравят, освен това старите им разкази се оказаха празни откъм реални случки. Маргините пък излязоха от ареста, Големия се лекува. Делото се влачи, провалът му е очакван. Случайно или не, големият шум и по него бе в навечерието на един пореден евродоклад за България. За част от българската публика и за пред чужденците, които се интересуват, битката с мафията у нас изглежда реална. Към момента Маргините са позабравени, но бившето ченге, сочено сега за бос на дрогата у нас - Златомир Иванов - Бареата, е на дневен ред. Обвиненията срещу него са факт, публиката го гледа по телевизията как върви из съдебните зали, охраняван от полиция. Много е вероятно свидетелите срещу него да прихванат "амнезия" в бъдеще, прогнозира източникът на "Поглед". Според него обаче дори и това да не се случи, държавното обвинение само ще стигне до извода, че показанията са "празни като изтупан чувал". По този повод известен софийски адвокат се шегуваше в Съдебната палата, че очевидно свидетелите по това дело твърде много четат жълти вестници и знаят всичко, което се говори по улиците. Така или иначе обаче това ще свърши работа на властта само временно. Тогава ще последва арест на ново лице, известно на публиката. Еврочиновниците пък ще отчетат известен напредък на българските разследващи в борбата срещу мафията. И ако съответното разследвано лице не е изнасяло например китайски зайци като български в Германия и германците не са хранели с тях деца в детските си градини, еврочиновниците няма и да се заинтересуват докъде е стигнало съответното дело срещу съответния "бос" у нас. /БЛИЦ