"Не съм задържан. Всичко е ОК. Свободен съм и нямам повдигнато обвинение за каквото и да било в Холандия!" Това съобщи по телефона Димитър Вучев-Демби от чужбина пред адвоката си Иван Антонов, пише "България днес". "Свърза се с мен в петък вечерта и каза да не се притесняваме. Преди това се беше обадил и на жена си", разкри адвокатът, който го брани в съда у нас.

По думите на Демби той наистина е бил откаран в полицията, но само заради справка. "Почаках малко да си взема документите и ме пуснаха", разкрил още той.


Адвокатът му Иван Антонов е пуснал и официално запитване до българското консулство в Холандия, откъдето вече пети ден отговор няма. Междувременно Демби е категоричен, че можел да се прибере когато иска в България и тогава ще потърси сметка за невярната информация по негов адрес от полицията.

Разказът на Димитър Вучев се разминава радикално с категоричните твърдения, направени от шефът на ГД "Национална полиция", който свика пресконференция за случая. Христо Терзийски бе категоричен, че Вучев е спипан заедно с легендарния обирджия Коваленко Коваленков. В тях били открити 200 грама злато, 5 бона и чужда техника. Макар да се твърди, че обирът е извършен на 1 ноември, информацията за задържането на Демби се появи два дни по-късно - късно в сряда.

До петък следобед Демби не бе се свързал с роднините си, както е редът. "Той има право на обаждане в родината си и разговор с адвокат, защото е чужд гражданин и това е право по закон в Холандия", обясни тогава адвокат Иван Антонов.

В същото време българската полиция заяви, че Демби не само е арестуван, а за проследяването му е имало цялостна операция, координирана между българските и холандските власти.

Демби е напуснал легално страната, тъй като през юли 2015 година бе освободен срещу 1500 лева гаранция. Съдът разреши по-леката мярка, тъй като разследването по повдигнатото обвинение за разпространение на наркотици скандално буксуваше. Демби бе задържан в дома си в края на 2014 година с чували марихуана. В следващите 8 месеца прокурорите не успяха да оформят обвинителен акт и той нямаше как да бъде държан в килия, след като няма преки доказателства за вината му.

Докато Демби е в Холандия, разследването срещу него за наркоразпространение всеки момент ще бъде прекратено поради изтичане на законовия 2-годишен срок за събиране на доказателства.

Веднага след новината за ареста му в чужбина се появи и информация, че Демби се захванал да краде, защото изпаднал във фалит и немилост. Той дължал над 1 милион лева на страховити столични лихвари и се наложило да бяга в Холандия, за да спаси кожата. "Откакто Вучев е освободен от ареста през юли миналата година, не е работил на трудов договор", обяви шефът на полицията Христо Терзийски.

Съпругата на Демби - Милена, обаче е категорична, че това са лъжи. Тя потвърди, че съпругът й е на трудов договор. Освен това имал в доверени сметки над 1 милион лева. Нямал и ипотека на жилището. "Ако има лихвар в София, който да разполага с документ, че Димитър Вучев му дължи пари - може да дойде и да си прибере парите. Стига да има автентични доказателства, че от него са взети пари! Останалото са долни спекулации, с които Вучев, уви, е свикнал", призоваха адвокатите на Демби.

Ключов свидетел срещу Баретата

След като попадна зад решетките в края на 2014 г. заради откритите в дома му чували с марихуана, Демби изтъргува свободата си, като се съгласи да свидетелства в делата срещу множество фигури от подземния свят, сред които и соченият за негов враг номер 1 - Златомир Иванов-Баретата. При самите разпити стана ясно, че той не може да подкрепи с доказателства ъндърграунд легендите си. Защитниците на обвинените мафиоти дори открито го обвиниха в лъжесвидетелстване в