В едно от поделенията на Агенцията, беше поканен на разговор Златомир Иванов, с когото агенти на ДАНС разговаряха по въпроси, свързани с националната сигурност. Това заяви за БЛИЦ Зоя Димитрова, медиен съветник на Петко Сертов.

Източници на БЛИЦ заявиха, че Баретата е бил пуснат. По рано адвокатът на Баретата Лъчезар Таков съобщи пред медиите, че   Златко Баретата е задържан тази сутрин в 6,45 часа от служители на ДАНС, като за това той е бил уведомен от съпругата на Баретата.Таков каза, че това е станало по един възпитан начин след като служителите на ДАНС са се легитимирали, не е имало претърсване, чупене на врати и стрелба по кучета, познато от предишни влизания в дома му. Той допусна двата варианта за отвеждането на Баретата, намесването на името му при взривовете в Челопечене или даденото интервю по bTV.  Името на Баретата беше замесено с една от версиите за взривовете в Челопечене. "От него знам, че не е основателно замесването на името му в това", каза адвокатът му. В интервюто пред bTV Златомир Иванов - Баретата заяви :  "Ако ме отстранят ще дойдат чужденци". На въпрос дали наистина той има косвена връзка с взрива в  Челопечене, Баретата заяви, че никога не е имал нищо общо с Челопечене и с тази фирма - „Алма Д". Това може веднага да се провери в " Алис".  Баретата отрече да е обвързан с политически партии: "Не съм обвързан с никой, с политически партии, с олигарси, с висши полицаи, аз съм самостоятелен. Аз съм черната овца, изгодният вариант да си измият ръцете с мене... пред европейци, американци и пред всички. А честно казано, на мен трябва да ми измислят нещо,да ми хвърлят нещо, да ми намерят кошаревски свидетел. Няма как да стане •иначе. Колкото и да идват в къщи, няма какво да намерят, ако не си го носят". Той твърди в интервюто си, че основният му бизнес е хазартът. 
Златомир Иванов - Златко Баретата завършва спортно училище в Стара Загора. Тренира борба. Той е един от собствениците на компанията за сигурност и охрана "Аркус сигурност" и бивш шеф на "Аполо и Болкан". Официално участва в над 30 фирми за охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинга и игрални зали. Според фирмените регистри Златомир Иванов фигурира като собственик в ЗК "Аполо и болкан", ЗД "Средец", фирмите "Интел груп", "Рапас", "Електра", "Зес", "Ямас импорт експорт", "Алекс 95", "Булит кид" и казино "Елит".  По време на управлението на Иван Костов Баретата е подозиран за трафик на жени и контрабандни канали за крадени автомобили.


Представената на 11 декември 2003 г. разработка на Центъра за изследване на демокрацията го представя като един от 6-мата наркобосове у нас. За него се знае, че работи заедно с Георги Пехливанов, който е смятан за наследник на убития на о. Аруба наркобарон Поли Пантев. След убийството на Константин Димитров-Самоковеца на 6 декември 2003 г. наркогрупировките на Антон Милтенов-Клюна и Златомир Иванов започват битка за териториите на "картофения" бос. През август 2002, дни преди ареста на групата за мокри поръчки начело с Николай Добрев-Бай Добри, Златко Баретата е арестуван по подозрение за участие в престрелките срещу Алексей Петров и Димитър Джамов. Справка в Апис показва, че Златомир Иванов участва съвместно с Николай Добрев в управата на "Булфрут", която се занимава с търговска дейност. А заедно с Алексей Петров е съдружник в ЗД "Средец М" АД.
На 9 май 2003 г. пет от най-оборотните сергии в София (три на площад "Славейков", една на ул. "Преспа" и една на ул. "Раковски" до "Кристал") са "ударени" от полицаи. Конфискувани са около 14 000 аудиодиска и 3000 DVD с филми и порно. Няколко дни по-късно източници от МВР разпространяват подробности. До края на октомври 2002 г. бизнесът с дисковете бил монопол на Иво Андреев - Пъпката, чиято майка е висш офицер в системата на МВР. Внезапно обаче той изчезнал и неговото място заемат Косьо Самоковеца и Златко Баретата. На 5 ноември 2003 пред фитнесцентър "Ситняково" е застрелян Евгени Стефанов-Женята. В подземния свят го определят като "момчето за всичко" на Златко Баретата, с когото са имали общ охранителен бизнес. По-късно във връзка с изчезването на Мето Илиянски започва да се спряга името на Петър Петров, човек от приятелския кръг на Баретата. Петров е шеф на фирма "Амигос", обвиняем за пране на $28, който се разследва и по подозрение, че стои зад атентата срещу Иван Тодоров-Доктора. 
След убийството на Косьо Самоковеца на 6 декември 2003 г. една от версиите за атентата отново спряга неговото име, като го свързва с битката за контрол върху някои ключови за наркопазара квартали в София. За войната между двамата се заговори по-рано. Два месеца след като джипът "Мерцедес" на Косьо беше взривен край Пасарел (31 май), е арестуван Антон Савов, известен като Тони Дебелия. Тогава от МВР заявяват, че има доказателства срещу него за участие в атентата. Според оперативната информация Тони Дебелия е един от най-близките хора на Златимир Иванов-Златко Баретата.
На 6 февруари 2004 г. избухва взрив пред блиндираната врата на дома на Никола Иванов - Ники Бобъра, сочен като наркодилър - основен снабдител с дрога на три големи столични квартала. Има версия, че бомбата е заложена от Златомир Иванов, който завладява териториите на Клюна. Макар да не се изключва и обратното - Бобъра да е предупреден да остане лоялен въпреки последните проблеми на Клюна и хората му с правосъдието.
Няколко дни по-късно на 18 февруари самоделно взривно устройство избухва в столичния квартал "Гео Милев". Бомбата е поставена на перваза на апартамент на първия етаж на ул. "Лидице", отдаден под наем на митническата агенция "Лабекс". Агенцията се занимава с митнически консултации, обмитяване, внос, износ, транзит, изготвяне на всякакви митнически документи и спедиторска дейност. Справка във фирмените регистри показа, че собственикът с най-голям капитал в агенцията (40%) е "Голд груп" ЕООД. Тя пък е 100 % притежание на Златко Баретата.
На 10 март 2004 г.  е убит Борис Бакърджиев-Боби Горилата. Той е криминално проявен, с няколко висящи дела. Преди години Бакарджиев е бил съдружник на сочения за кръстник на българската мафия покойния Иво Карамански. Според оперативната информация към момента Борис Бакърджиев се е занимавал с търговия на наркотици. Смята се, че е работил за Златомир Иванов-Баретата.
На 23 март 2004 г.  в квартал Зона Б-5 е застрелян Стефан Касамаков. Той е регистриран за авто-кражби през 1996 г., а наскоро към досието му е било прибавено и хулиганство. Бил е близък приятел с наркодилара Илиян Варсанов. Към момента Касамаков е бил един от най-приближените на Златомир Иванов-Златко баретата. Двамата се познавали от 10 години и работили известно време заедно в охранителната фирма "Аполо & Болкан". Веднага след убийството му хора на Антон Милтенов-Клюна и на Златко Баретата са били привикани на разпит.
На 7 април 2004 г. по разпореждане на главният прокурор Никола Филчев в столичната полиция са привикани Антон Милтенов - Клюна, Златомир Иванов - Баретата, Красимир Каменов - Къро и гъркът Христофорос Аманитидис - Таке. Привикването е превантивна мярка.
На следващия ден Баретата отново е извикан на разпит в СДВР,
но този път във връзка с разследването на смъртта на близък на Антон Милтенов - Клюна. Извършителят на побоя, в следствие, на който човека на Клюна умира, е приближен на Златомир Иванов.
На 4 юни 2004 г. след престрелка в близост до хотел Амбасадор е убит Димитър Христов, известен като Митко- Малкия. Той е дясната ръка на Баретата. Другите двама убити са Живко Иванов и Калоян Савов.
 Баретата в момента няма нито едно висящо дело. През 2005 година срещу него имаше образувани 4 дела. По три от тях той има оправдателна присъда, а четвъртото е прекратено от прокуратурата, твърди адвокатът му Лъчезар Таков. /БЛИЦ