Има заподозрян за неизбухналата бомба пред клуб "Планет" в София, съобщи bTV. МВР е открило ДНК следа по адската машина. Основен заподозрян, че я е поставил там, е небезизвестният Румен Садовски по прякор Дивака.
Дивака е лежал в затвора за кражби на коли и грабеж, а за последен път беше задържан да източва банкомат преди 3 години. Румен Садовски пожела да разкаже своята гледна точка преди да бъде арестуван, тъй като се притеснявал, че ще му бъдат приписани и други престъпления.
Румен Садовски - Дивака е човекът, чиито следи са по невзривилата се бомба, поставена пред елитния столичен клуб на 24 февруари.
"Наистина е намерена следа от ДНК на лепенка, с която е увита бомбата. Имам информация, че искат да ме направят изкупителна жертва за всички взривове напоследък", каза Румен Садовски.
Дивака е предупреден от свои приятели в полицията, че ще бъде задържан. Садовски разказва, че е пипал пакета, но при обстоятелства, които вече трудно могат да бъдат проверени.
"Данчо Цонков от "Люлин" ми го даде. Аз го разопаковах и видях какво има вътре и му го върнах. В края на януари той беше убит. Не е ли класическа схема, като се хване някой да му се приписва всичко неразкрито? Не отричам, че съм го пипал, но не съм поставял взрив. Никога не съм слагал бомба и не съм пипал взрив, пакета - да", каза Дивака.
Той е смятан за част от силовите структури на ВИС, бил е близък на вече покойния Димитър Димитров Маймуняка. След размествания в йерархията, за известно време Садовски е в Италия и Испания, където по данни на полицията, се занимава с кражби на луксозни автомобили и измами с кредитни карти.
У нас има висящо дело за източване на 35 хиляди лева от чужди кредитни карти от 2006 година. Тогава Дивака бе задържан с 6 фалшиви кредитни карти и бе обявен от бившия вътрешен министър за един от най-ловките източвачи на кредитни карти, с кариера в цяла Европа.
"По неизбухналата бомба, заложена на 24 февруари пред столичния клуб "Планет", е открита моя ДНК. Научих го от приятели в полицията, никой не ме търси за разпит", разказа пред "24 часа" бизнесменът. В понеделник той сам щял да отиде в полицията.
"В началото на януари бяхме в "Буда бар" с приятели. При нас дойде Йордан Цонков-Джиджи, с когото се познавам от дете. Даде ми плик, който да пазя, заминавал за провинцията. Едната ми ръка е неподвижна след злополука, затова отворих плика със зъби, но видях, че вътре има бомба с фитил, и веднага му го върнах. Не съм поставял бомбата пред "Планет", обясни Садовски.
Джиджи, смятан от полицията за един от експертите в краденето на коли, бе застрелян на 22 януари пред блока си в "Люлин-9". Според МВР Румен Садовски-Дивака също е експерт в крадене на коли и източване на кредитни карти. Подвизавал се в Испания и Италия.
"Не съм света вода ненапита, занимавал съм се с кражби, но никога с бомби и тероризъм. Знам, че ми готвят зрелищен арест като на терорист, но на 24 февруари празнувах рожден ден на дъщеря си и имам алиби. Моля полицията да провери телефона ми и по клетките да види дали съм бил пред "Планет", допълни Садовски. Той имал информация, че камерите на близките до заведението банки са заснели ясно кой слага взрива, който не избухна заради грешка.
/БЛИЦ