Арабска връзка във внезапното изчезване на Жоро Пурата търсят разследващи, съобщава в. "Нощен Труд", позовавайки се на източници от спецслужбите.
По неофициална информация скандалният бивш митничар Георги Георгиев загазил с провален ангажимент в търговията с амфетамини за Близкия изток, смятат ченгетата.
Сделката била бартер - скъпи лимузини срещу амфетамини. Това е версията, която се нищи от усърдно от петък сутринта.
Другата е огромна и неудобна информация, с която той разполагал. Затова и не е убит, нито е поискан откуп до вчера.
Недосегаемият Георгиев, когото прокуратурата подгони за контрабандни канали, се изпари яко дим в петък. Малко вероятно е той да се е укрил, тъй като над него има чадър от две силови групировки, с които той е в прекрасни отношения. Едната дори охранявала автокъща, зад която стои той. Тя е близо до караулката на Околовръстния път за Самоков, казаха източниците.
Пурата бе запрян в ареста през юни 2007 година заедно с аверите си Радослав Живков - Джими и Ивайло Разложки - Тихия. И двамата сега са се покрили, а Тихия не казвал къде се е скатал дори на спряганата за негово гадже фолкпевица Преслава. Пурата заяви преди време, че в "митниците е свинщина, а обществото ни е болно, щом избира в парламента педерасти, които чукат деца и бият по магистралите напикаващи се старци". Той твърди, че знае много неща за контрабандните канали и е занесъл документите в прокуратурата  през 2003 г. , но никой не ги погледнал. Дори му забранили да приказва. "Жал ми е за баща ми, който е диабетик и няма очи да се покаже в квартала", каза още Пурата.
Точно близките му са подали информация за изчезването му. Явно не се цели Пурата да бъде убит, тъй като той ходи без охрана, от години се движи по един и същи маршрут и има трайни навици, разкриха полицаи. Един от най-доверените му хора е брюнетката Мария, която също била отвлечена преди две седмици за 2-3 дни. Похищението било предупреждение към Пурата за дълга му с амфетамините. Неговата дясна ръка Мони Лайното - момче за всичко, също никой не е виждал след изчезването на Пурата. Но старият му приятел, все още митничар Милко Н. ходел спокойно на работа.
Всички, които познават Пурата, знаят навиците на приказно богатия бивш митничар. Безработният Жоро става към 13 часа, към 18 часа отива да си нагледа автокъщата, след това тръгва по модерни кафета, клубове и дискотеки, където хвърля за кеф по 10-20 хил. лв. на вечер. "Аз нямам сметки в банки - нито тук, нито в чужбина, добра приятелка ми помогна с 500 хил. евро", обясни богатството си Пурата преди да изчезне. Той бръмчи с БМВ шестица. /БЛИЦ