Близо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат последните статистики на неправителствения сектор. Нещо повече – оказва се, че непълнолетните взимат повече наркотици от студентите.

Най-опасна се оказва модата на синтетичната дрога. В Бургас веднага след марихуаната навлиза нова дизайнерска дрога наречена „друсан” или „къпан чай”, която се оказва е много по-опасна заради тежките химикали в нея.

Мария вече 14 години се пита "Къде е сгреших". Синът й започва да се дрогира като тийнейджър, днес е на 30.

“Всеки път обещаваше и аз вярвах. Нещата започнаха да се влошават от честата употреба. Започна да отключва психични заболявания. Тези вид паранои, които получават от употребата, агресивното поведение", разказва родителят Мария Куманова.

Тя добавя, че синът ѝ е бил принудително прибиран за лечение за 3 до 6 месеца. Казва, че институциите не помагат. Затова създава фондация в която да помага на родители като нея. Днес е категорична, че най-голямата заплаха са дизайнерските дроги. В Бургас в момента на мода е „друсаният чай”.

„Чаят е билка, а върху билката се прави формула с ацетонов разтвор който се издухва така се оставя разтворът, който е направен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено много неравномерно. Излиза евтино и се предлага на младите хора. Най-често се пуши под формата на цигара”, заяви Роси Димова, председател към ОС по наркотичните вещества.

„Родители идват да търсят помощ, много е трудно, защото децата са непълнолетни. Няма лечение за непълнолетни”, добавя Мария Куманова.

По данни на МВР, друсаният чай най-често се подготвя в ромските махали. Бургаската лаборатория притежава модерна апаратура, която установява и най-малките синтетични вещества в тютюна.

„Най-често констатираме, че иззетия друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво представлява „друсания чай” - това е една обикновена билка, която дилърите третират с различни вещества и след като ги обработят ги пускат на пазара за лицата, които ги употребяват. Но искам да отбележа че самата употреба на друсан чай е много опасна за здравето на хората”, каза Иван Маринов, началник Отдел „Наркотици” към ОД на МВР Бургас.

Медиците потвърждават и дори определят „друсания” чай като изключително опасен. Причината е, че в него често има наличие на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил, което може да доведе до шизофрения и дори до смърт.

„Токсичните субстанции за мозъка, давайки някакво краткотрайно усещане за лекота, бързо увреждат организма и нервната система, особено за децата. За подрастващите е много важно да знаят, че при всичко работи на бързи обороти и са много чувствителни срещу такъв тип субстанции, а токсичните ефекти са още по-силно изразени”, уточни д-р. Борис Таблов.

По последни данни у нас смъртните случаи при тийнейджърите са не от свръхдоза, а от отключено психично състояние довело до самоубийство.

Според МВР най-употребявана сред учениците все още е марихуаната. Но с бързи обороти я настига „друсания чай”, като данните сочат, че повечето потребители са момчета. В края на 2023-та година става ясно и това, че вече няма училище в градски условия без ученик употребил наркотик. Изключения правят само някои училища в малки населени места.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук