Двама мъже от Павликени са били арестувани за незаконно притежание на антики край кооперативния пазар в центъра на Варна, съобщи кореспондентът на БЛИЦ във Велико Търново.
33 годишният Н.Н. и 40- годишният Ю.Я. пътували в лек автомобил "Ягуар". Заедно с тях, в колата е бил и С.Х. на 28 години, от Омуртаг. При направения обиск в колата били открити антични предмети. Сред иззетите неща са глинени амфори с вретеновидна форма, кана, чаша и ножици от бронз, стъклена купа, бронзово огледало, няколко игли, много монети и други.Задържаните не представили документ за произход или разрешително за притежаване или съхраняване. Пред полицаите, те твърдели, че са купили предметите от колекционери. И тримата мъже се оказали криминално проявени, а единият е осъждан за кражба от църква.
Според шефа на Варненския исторически музей Валентин Плетньов намерените предмети са от римската епоха и са с особена историческа и културна стойност.

На двамата мъже от Павликени е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от по 500 лева. Срещу тях ще бъде повдигнато обвинение за извършване на престъпление в съучастие помежду си. Спътникът им от Омуртаг бил освободен, защото нямал отношение към случая. Възможно е павликенчаните да бъдат осъдени до 3 г. затвор и да платят глоба от 1000 до 10 000 лева. Във великотърновско, през последните месеци бяха разбити две иманярски престъпни групи- в Свищов и Павликени. /БЛИЦ