Петима души са задържани в столичното Пето районно заради нанесен побой на бежанци. Арестуваните твърдят, че са бити и измъчвани с електрошок. Версията на полицаите е коренно различна – самонараняване при бягството и оказване на съпротива при задържането.

Инцидентът е станал на спирката край Сточна гара във вторник, но за него се разбра едва днес, съобщава bTV. Група младежи - маскирани и облечени в черно нападат мигранти. Чужденците се крият в кухнята на близко заведение. Едно момче на 10 години не успяло да влезе и е пребито с боксове на тротоара.

При пристигането на полицията започва преследване. И в тази част на историята започва огромното разминаване във версиите на арестуваните младежи и на полицаите.

Бой и електрошок

Един от участниците в нощния екшън разказва, че е задържан и пребит от полицаите още в патрулката: „Ние си ходехме спокойно и те ни спират... и ни вкарват в патрулката. С белезници, с всичко. Стегнати белезници. По пътя ни биха, и в колата. И после в районното ни джобиха. После ни вкараха в тоалетната, с кубинки ни ритаха, с електрошоци... имам белези навсякъде....”.

Настоява за анонимност, но показва белези. Твърди, че приятелят му е бит още по-жестоко и е в болница. „И ни заплашваха да си самопризнаем, че ние сме упражнявали тормоз на бежанците. И постоянно ни викаха как ще умрем и ще ни утрепят....”, разказва още младежът.


Майката на арестувания джудист твърди, че ще прати на съд полицаите. По думите й той и приятелите му са спортисти и не са агресивни.

Кой кого е бил

Версията на полицията обаче е друга - двамата джудисти се опитали да избягат, а единият дори нападнал униформена служителка.  

„Има задържани 5 лица. Три от тях са задържани в непосредствена близост до мястото на извършеното деяние. Други две са направили опит да избягат от полицейските служители. Едно от лицата при опита за бягство е паднало. При опит на служителите да му бъдат поставени белезници същият е нанесъл удар на служителка в 5 РПУ”, каза директорът на СДВР Младен Маринов.

Пострадалата полицайка е в болница с комоцио. Със счупен крак е пребитото афганистанско момче. А след 24 часа в районното, задържаните са на свобода. Само на един е повдигнато обвинение.

От СДВР са категорични, че джудистите не са бити в районното. Според разследващите, задържаните са част от група, която прави наказателни акции срещу мигрантите в София и това не е първата им проява. Някои от тях имат криминални регистрации за хулиганство и нанасяне на побои.

Спортистите отричат, че са наказателен отряд за бой на бежанци. Каква е истината - престои прокуратурата да изясни.