Източници на БЛИЦ посочват, че целта на вчерашната акция на специализираната прокуратура, при която бяха разпитвани членове на управата на движение „Русофили“, всъщност е била да се съберат допълнителни доказателства за участието на Николай Малинов - председател на структурата, прокарваща руските интереси в България, в шпионската афера.

Малинов към момента е главният заподозрян в шпионаж, а дебелите му връзки с Константин Малофеев дават ясна индиция за водещата му роля в случая.

Припомняме, че с протекцията на руския православен олигарх Малофеев (намиращ се в забранителния списък на САЩ), както и със съдействието на избягалия в Сърбия Цветан Василев Малинов се пробва през 2015 г. да овладее по незаконен начин ТВ 7, финансирана с над 300 милиона лева от КТБ.

Самият Малофеев призна в свое интервю, че стои зад Малинов, който го бил запознал с Цветан Василев и щял да помага на приятеля си русофил в този проект. След като схемата им беше изобличена, а вписването на Малинов като собственик на телевизията беше блокирано в съда, триото се опита да получи лиценз  за нова телевизия в България - News TV, но и този им опит претърпя провал.

Отделно от това не бива да се забравя, че Василев и Малофеев, както и пионките им Пиер Луврие и Дмитрий Косарев, се опитаха да отмъкнат активи за над 2 милиарда лева от КТБ, включващи Дунарит, Авионамс, НУРТС, БТК и Фърст Диджитъл.

Николай Малинов също е и бивш издател на вестник „Дума“, носител на няколко руски държавни награди, а приятелството му със скандалния генерал Леонид Решетников, бивш резидент на КГБ за България, може би обяснява защо службите го поставят в центъра на аферата.

Нещо повече, през миналата година станаха публични и ръкописни бележки на Цветан Василев, писани в Белград, в които той не само признава за връзките си с Решетников и Малофееев, но дори се оказва, че може да организира срещи с тях, както и да предоставя „връзки с Русия“, тъй като имал сериозен партньор, който можело да лобира и да осигурява пари. Тогава медийни публикации свързаха партньора на Василев именно с Николай Малинов от движение „Русофили“.
 

Част от бележките на Василев, в които признава за познанството си с Решетников и Малофеев.

Така нищо чудно аферата да се окаже много по-голяма, а активирането още от вчера по темата на дежурните защитници на Василев - както в социалните мрежи, така и в присъдружните му медии като „Фрогнюз“, показва както страха на банкера-беглец, така и притеснението му, че задържането на Малинов може да го изобличи като замесен и в този случай.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!