Няма увеличение в броя на домовите кражби спрямо година по-рано. Това коментира пред NOVA Марио Киричков от СДВР. Причината за това са по-адекватните мерки, които хората предприемат за охрана на жилищата си.

„Хората, които най-често правят опити за домови кражби, са необразовани до средно образовани, без трудов стаж и със закостеняло престъпно самосъзнание”, уточни Киричков.

Въпреки ниското образование обаче, представителят на СДВР обясни, че обирджиите намират време да се образоват как да преодолеят определен тип брава.

По празниците Киричков посочи, че органите на реда очакват активизиране на контингента. По този повод СДВР ще предприеме действия по превенция на домовите кражби и друг вид престъпления. 

Той коментира и кражбите на автомобили, като уточни, че се отчита намаление и при този тип престъпления.

За да се спасят от ужаса да заварят апартамента си разбит, хората търсят различни варианти за да отблъснат и откажат крадците. Не всички обаче разчитат само на ключа, шпионката и стабилната врата. Все повече са тези, които отделят от месечния бюджет за специализирана охрана. 

Ако до преди години се смяташе, че апартаментите на ниските етажи са по-застрашени от кражби, сега ситуацията не е такава. Престъпните групи, особено ако са добре организирани, планират обира така, че да могат да се оттеглят бързо в случай на непредвидена ситуация.

„Обикновено на по-ниските етажи се цели безпроблемно проникване през отключени врати, прозорци. На по-високите етажи проникват по-специализирани престъпни групи”, обясни началникът на група „Престъпления против собствеността“ в ОД на МВР - Благоевград” ст. инсп. Иван Гераков.