Двама експерти по борба с терора коментираха пред “Всеки ден”, че не знаят за друг случай в световната полицейска практика, при който похитителите да са пожелали парите за откупа да бъдат дарени за благотворителност. Това те заявиха по повод платеното дарение от Ангел Бончев на фондация за онкоболни в размер на 157 000 евро.
Според бившия шеф на сектор “Терор” в службата за борба с организираната престъпност на МВР Борил Кацаров този благотворителен жест на престъпниците може да се тълкува единствено и само като наглост и гавра с органите на реда. Експертът по терора към Столичната община и бивш главен секретар на МВР Иван Бояджиев пък предложи и друга версия за случилото се. Според него не е изключено Ангел Бончев да е дарил парите по свое собствено желание, а не под натиска на похитителите. Самият Бояджиев заяви, че би приветствал едно такова решение. По думите му било крайно време в България да започне да се действа като във Великобритания и САЩ – на терористите да не се плаща откуп. В противен случай имало опасност да почнат да отвличат обикновени хора за по-малки суми – 5-10 хиляди лева. Експертът по терор към Общината не намери нищо учудващо във факта, че Ангел Бончев дари пари, които не са негови, а събрани от приятели. “Те вече са му подарени. Той решава да ги дари за благотворителност, вместо да робува на похитителите”, обясни Бояджиев.
И двамата антитерористи бяха сигурни, че дарената за благотворителност сума е една малка част от откупа, т.е. последната вноска от него. Иван Бояджиев дори заяви, че знае лично от самия Ангел Бончев, че за жена му похитителите са искали 2 милиона, които той не е могъл да събере, защото дори най-близките му приятели са отказали да му помогнат.

В тази връзка и двамата експерти отчетоха като решаващ факта, че Бончев е бил изоставен от доскорошния си съратник Гриша Ганчев. Според Бояджиев собственикът на “Литекс” действал правилно, като отказал да се включи в сценария на похитителите. Според Борил Кацаров обаче не е нормално Бончев да бъде изоставен в такава ситуация.
И двамата специалисти заявиха, че случаят “Бончеви” не е неразкриваем, но и двамата се усъмниха, че органите на реда ще имат технически и логистични възможности да го доведат до край.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков съобщи по-рано днес в Парламента, че няма данни за Камелия Бончева да е искан откуп, но разследването продължава. Бончева бе открита около 4 часа тази сутрин в района на Казичене от полицейски патрул. Съпругата на Ангел Бончев е в добро здраве, съобщиха рано тази сутрин от МВР. Тя бе отвлечена на 10 юли при предаването на искания от похитителите на съпруга й откуп. Вчера 157 000 евро, събрани от приятелите на съпруга й бяха дарени на фондация “Утре за всеки”. Повече подробности засега от МВР не се съобщават. От прокуратурата също не съобщават подробности, като главният прокурор Борис Велчев пренасочи за подробности по случая към МВР. По непотвърдена информация в неделя Бончев е получил обаждане, че ще бъде върната съпругата му, но това не е станало. Второто обаждане е последвало с информация, че съпругата му ще бъде върната, но трябва да направи дарение по телевизията. Една от версиите, върху които работят службите по случая "Бончеви", е тази за бизнес интереси. Дали фондация "Утре за всеки", която получи дарението, ще бъде принудена да предостави откупа на похитителите все още не е ясно, дали нейни представители ще бъдат разпитвани също все още не е ясно. Нина Хаджийска председател на фондация “Утре за всеки” заяви пред бТВ: "Не знам защо точно ние. Предполагам, че се е обърнал към нас, защото е видял наистина колко струва човешкият живот докато е бил похитен, какво трябва да прави и какво не за съжаление човек оценява стойността на живота, когато е в труден момент. Нямаме връзка, не ги познаваме, бТВ е нашата връзка с Ангел Бончев. Не се притесняваме от нищо, нашата фондация е напълно прозрачна, дарение получаваме само по банков път", каза още Хаджийска в отговор на въпрос дали не се опасява, че ще бъдат принудени да предоставят дарението на похитителите. Тя допълни, че доброто ще надделее и фондацията е прозрачна и отворена.

Семейство Бончеви в момента са в апартамента си в София. В момента те са разпитвани от трима следователи, като единият от тях вече напусна дома им, но отказа всякакъв коментар.

Ангел Бончев беше отвлечен пред своя дом около 1 часа през нощта на 21 срещу 22 май тази година в столичния квартал “Дървеница”. След полунощ на 10 юли патрул на полицията го откри в столичния квартал Княжево, без документи за самоличност и в безпомощно състояние. По-късно стана ясно, че при предаването на откупа и освобождаването на Бончев е била отвлечена съпругата му Камелия. По непотвърдена информация това е станало, след като похитителите забелязали, че тя е следена от полицията. Снощи в телевизионно обръщение Ангел Бончев съобщи, че от приятели е събрал 157-те хил. евро за откупа на съпругата си. Той подчерта, че с този жест той иска да направи добро, което се надява да му се върне. Бончев намекна, че след освобождаването му някои са му обърнали гръб, като той е бил отстранен като президент на "Литекс" от Гриша Ганчев. "Много хора, на които разчитах, се отдръпнаха от мен. Гриша Ганчев, собственик на "Литекс комерс" ме отстрани от фирмата, заяви снощи Бончев. /БЛИЦ