Братя Галеви, Таки и Златко Баретата присъстват в картата за наркоразпределение на Център за изследване на демокрацията. При публикуването изследване още през 2005 година е фигурирало името на Баретата, заяви експертът Тихомир Безлов по Бтв тази сутрин.
Има достатъчно информация за Галеви, Таки и Златко-Баретата, за да са фалшиви герои, заяви Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той съобщи, че при съставянето на картите за наркоразпространение използват източници от ъндърграунда и от властта, включително и от полицията. Използват само информацията, която се засича от различните източници. Данните им се потвърждавала още с убийството на Косьо Самоковеца и Мето Илиенски, които също са били част от картата, посочи Безлов. Той отбеляза, че ситуацията при наркопазара се е променила от 2002-2003 година. Тогава хероинът е бил основен наркотик. Сега той се е заменил с кокаина. Това е елитен наркотик, който се използва от икономическите и политическите елити и хората, които го доставят, не са осветени дълго време.
Той посочи, че в момента действа моделът “убийство с вестник” в тези среди – да се освети някого. Действа и синдромът “Галеви”, т.е. навлизането на олигарсите в политиката, обясни още Безлов.
Според него атаката срещу Баретата е започнала още през лятото под външен натиск. Преди известните фигури изчезваха в чужбина от страх, че полицаите могат да дойдат в дома им и дори да бъдат застреляни. По-късно като опасността отмине идваха с адвокати с папки и срещу тях не можеха да се намерят доказателства, каза още Безлов. Той припомни, че е имаше арест на Златко-Баретата още през 2005 година, но тогава срещу него не бяха открити сериозни доказателства.
Междувременно ръководителят на Софийска градска прокуратура Николай Кокинов съобщи по БНТ, че Златомир Иванов все още не е открит. Аз го призовавам публично да заповяда в прокуратурата, каза още Кокинов. Той обяви, че общо пет лица се издирват във връзка с обвиненията към Баретата. Призовката за 6 януари е анулирана и вчера е връчена друга, обясни прокурорът. Той допусна възможността да има изтичане на информация за готвената срещу Баретата акция. Адвокатът му Лъчезар Таков пък заяви, че Златко-Баретата е в страната и че няма връзка с клиента си. По думите му той бил в планината, но не на лов, тъй като пушките му били вкъщи. /БЛИЦ