"Най-висшите служители в МВР, които трябва да противодействат срещу наркоразпространението, са били на хранилка в престъпния свят". Това заяви главният прокурор Иван Гевшев в ефира на БНТ.

По думите му едва ли някой може да каже колко време са били от другата страна. Участват и лица, които не са служители в МВР. Правили са логистика на различни престъпни групи и удряне на техни конкуренти. 

Запитан ще разследва ли записа с Борисов, Гешев заяви: "Първо, главният прокурор не разследва, това се върши от наблюдаващите прокурори. Има проверка в Софийска градска прокуратура. Българската прокуратура не се притеснява да разследва абсолютно всичко, особено в последните години".

Горещи разкрития след ексклузивната новина на БЛИЦ: Стана ясно кои са арестуваните висши служители на ГДБОП

"Напоследък се оформя практика свидетели и обвиняеми сами да канят медии в домовете си и на определени места", добави той.

"Прокуратурата бе обвинена че е тайна организация, прикрита, която се страхува и т.н. Сега, когато сме максимално открити към българското обществото по безпрецедентен начин, се получава обратната атака. Ние не вадим нищо", уточни главният прокурор.

"Да те хвалят и да въздействаш на прокурорската колегия за определени неща, са различни работи. Седем дни преди да се публикува официално, един бизнесмен получава съдебно решение на Върховения административен съд. Ако това излезе във Франция и Германия, каква ще е реакцията там. Не отговарям за кадровата политика на президенството и на МС", каза той.

"Какво ще предприеме МС към служителите на ГДБОП си е негов проблем. Работата ми е да определям целите и задачите на прокуратурата. Целта ни е да няма недосегаеми лица и хора, които заради парите си да могат да назначават всеки, да променят закони, да решават проблеми от всякакъв характер и да са сигурни, че законът няма да се спре на тях", уточни Гешев. 

Първи СНИМКИ от ареста на висшите служители на ГДБОП ВИДЕО

Запитан дали всички се разследват толкова обстойно като Бобокови, той отговори: "Затворете очи и се върнете в 2017 г. Ако някой ви каже "Специализирана прокуратура", вие нямаше да знаете какво е това. Вижте поредицата от хора: действащ министър в ареста, заместник министър в ареста... Да напомня и случая за Държавна агенция на българите в чужбина", каза главният прокурор.

"Само преди 6 месеца на някого миналото ли му е през главата, че лице като Божков ще се укрива в чужбина", запита той. 

"Нашето законодателство е най-остарялото наказателно в целия свят. Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши беше казала: "С въдица не може да се лови слон". Е, ние в България с въдица хващаме слонове", категоричен бе Гешев.