Следственото дело за върнатите ни 2 200 антични предмети от Италия през януари е към своя край, заяви за БЛИЦ разследващият случая и шеф на отдел за борба с престъпления по еврофондовете Румен Василев. Обвиненията вече са уточнени, предстои да бъдат предявени. Делата ще бъдат разделени на две, поясни Василев.
Според него на съпрузите Илиян и Павлина Иванови и Георги и Мариана Ненови вероятно ще бъдат предявени обвинения за контрабанда, а не за износ на антики.  В случая наказанията са по тежки по чл. 278 от Наказателния кодекс се предвижда до 6 години затвор и глоба, а по член 242 от НК до 10 години затвор и глоба. 
Античните 1800 монети римски и византийски и фибули, бронзови и сребърни  пръстени от римската епоха са с висока историческа стойност. Сред предметите има и керамични съдове. Предметите са били нелегално изнесени от страната ни през 2005 г. Експерти оценяват задържаните във Верона наши уникати на повече от 35 000 евро. В началото на делото Илиян и Павлина Иванови и Георги и Мариана Ненови бяха привлечени като свидетели по образуваното в НСлС дело. Карабинерите ги арестували на 27 май 2007 г., докато продавали монетите на изложение в малък италиански град.
Един от арестуваните във Верона бил брат на заподозрян за кражбата във Великотърновския  музей, при който изчезнаха близо 12 000 старинни монети, което обаче днес не бе потвърдено от Румен Василев.
Операцията на италианските служби срещу нашата иманярска мафия била проведена на изложение на антики на Веронафил. Семействата Иванови и Ненови продавали там антиките.
Те обаче не могли да представят пред карабинерите сертификати и документи за произхода им. При обиск у Иванов били намерени над 3000 евро. Това обстоятелство подсказало на чуждите ченгета, че част от нелегалните уникати са вече продадени. Образуваното по случая дело било пратено на трибунала във Верона, а монетите прибрани в хранилището на музея Падуа.
Италианските следователи пратили съдебна поръчка до София да се направи експертизи, която да покаже дали римските монети са изкопани от наша земя. Нашите разследващи за кратко време събрали и пратили в Италия доказателства, че монетите са лежали стотици години дълбоко в пръста покрай Кнежа, а после са изровени и изнесени контрабандно. Антиките бяха върнати в България през януари тази година.
Според Румен Василев най-големия пазар за антики е в Италия, Германия и Лондон, а при издаване на фалшиви сертификати и зад Океана.
Както БЛИЦ писа на 24 февруари 2009 г. в 11.00 часа в кабинета на директора на Националния исторически музей представители на Националната следствена служба ще предадат културно-исторически ценности.
Калина Петрова, БЛИЦ