Представители на Европол, а също и на правоохранителните органи на Испания и България проведоха съвместна операция и разбиха международна мрежа за предоставяне на нелегален достъп до телевизионни програми.
Съвместната операция е била под името Casper и е прекратила дейността на два интернет - доставчика, регистрирани в две различни държави, съобщават руските медии. 
 

Дейността им влязла в полезрението на разследващите, след подадена жалба от страна на Английската футболна асоциация (English Football Association, FA), подадена още миналата година. Тогава представителите на FA се обърнали към съда с иск срещу неназован гражданин на Дания, който се явявал собственик на един от най-големите доставчици на интернет в испанския град Малага.


 
Правоохранителните органи на Испания бързо установили, че въпросният провайдър е само куха фирма, създадена от престъпнизците като прикритие за нелегален бизнес. В действителност те продавали достъп към стрийм платформа и предлагали услугите на IPTV, благодарение на които потребители от целия свят можели нелегално да гледат през интернет над 1000 телевизионни канала.
 
По-нататъшното разследване показало, че испанският доставчик имал партньор - интернет провайдър от Силистра. Той също бил прикритие за пиратски стрийм услуги.


 
Испанските власти съобщават, че операция Casper завършила с ареста на осем заподозрени, както и обиски в различни градове на територията на Испания и България.
 
От Европол съобщават, че продажбата на услугите към нелегалния стрийм се извършвала чрез множество компании - еднодневки.
 
Превод БЛИЦ