Рекорден откуп от 1 милион и половина евро е поискан за живота на бившия митничар Георги Георгиев-Пурата, съобщи Нова телевизия. Потърсени за подробности, близките му са запазили мълчание. От прокуратурата също са отказали коментар с мотив, че всяка информация по случая би застрашила живота на изчезналия.
Сумата е поискана в телефонно обаждане до бащата на Пурата, гласи неофициалната версия за изчезването му. Жоро Пурата изчезна мистериозно в 6 часа сутринта на 17 октомври пред дома си зад хотел "Плиска". Георгиев, който е известен със страстта си към скъпите коли, бе разработван от ГДБОП по съмнение за участие в контрабандни канали и бе сочен за основен играч в тази сфера.
Часове преди да потъне в неизвестност, той купонясвал с приятели в различни столични заведения. След като е получен вътрешният сигнал за похищението на Пурата, полицаи веднага отишли до дома му, откъдето е иззет запис на видеокамери, монтирани на апартамента му. Устройствата са записали как няколко мъже качват Пурата в тъмен автомобил, потвърдиха разследващи.
Срещу него има образувано дело за пране на пари и контрабанда. Твърди се, че заради бизнеса си с лимузини Пурата натрупал голям дълг към известен подземен бос, който отказвал да връща. Това е една от версиите на разследващите за поискания откуп. Друга версия гласи, че Георгиев сам е инсценирал похищение пред охранителните камери на дома си, за да не връща дълга си.  /БЛИЦ