Смятаният за отвлечен бивш митничар Георги Георгиев - Пурата, който изчезна преди две седмици, се е появил мистериозно пред автокъщата си на софийския Околовръстен път днес, съобщи Медиапул. От МВР съобщиха, че при тях не е постъпвала такава информация до момента. Няма данни дали за Георгиев е бил платен откуп.
По-рано през деня стана ясно, че от бащата на Пурата са поискани милион и половина евро. По информация на Нова телевизия това е станало чрез телефонно обаждане. Пред медиите той заяви, че не иска да говори публично. Единственото, което обясни е, че "е бил в Стара планина, където е карал мотор". Той отрече да е бил отвличан.
Георгиев бе разработван от ГДБОП. Срещу него има образувано дело за пране на пари и контрабанда. След като сложи край на митничарската си кариера, Пурата се преориентира към собствен бизнес с лимузини. Твърди се, че заради този си бизнес е натрупал голям дълг към известен подземен бос, който отказвал да връща. Друга версия гласи, че Георгиев сам е инсценирал похищение пред охранителните камери на дома си, за да не връща дълга си.
С по-малка вероятност е версията, че той изчезнал, след като отказал среща с човек, стремящ се да овладее еднолично контрабандните канали.
За първи път Пурата се споменава като един от участниците в контрабандните канали в доклада на вътрешния министър Георги Петканов през 2003 година. След серия от скандали Георги Георгиев бе освободен от митниците през 2007 година. Пурата винаги е гравитирал около структурите на бившата ВИС. /БЛИЦ