Братята Десислав и Иван Дамянови-Поничките са завели серия дела срещу близки на починалия 18-годишен Тодор във Враца. Първото започва утре. "Иван ме съди за обида. Миналата седмица получих призовка. Десислав пък ме съди за друго изказване, но пак за обида, като делото ще започне на 3 ноември", обяви братът на Тодор Йорданов – Ивайло, цитиран от в. България днес.
Всеки от исковете, заведени в Районния съд във Враца, е за по 5 бона, или общо братята искат 10 000 лв. от Ивайло.

"Хората искат да изкарат парички. Затова не ме съдят двамата, а всеки поотделно", коментира ответникът.

Ивайло Йорданов обясни, че единият брат се е обидил от негови думи, че не е ясно с какво се занимават и какъв е бизнесът им. Другият завел дело срещу изявление в живо включване в телевизионно предаване. В него Ивайло казал, че като слушал думите на очевидци, те са искали да се бият, а не да се защитават. От показанията на други свидетели станало ясно, че са се защитавали, а нападателят бил младежът.

Ивайло добави, че по негова информация има внесени искове и срещу бащата на приятелката на Тодор - Грета, а и срещу още един човек, който говорил по темата по телевизията.

Подсъдимият изрази притеснения за обективността на магистратите, тъй като делата ще се водят във Враца. Добави, че е безумно срещу него вече да тръгват процеси за обида, а делото за смъртта на малкия му брат дори не е влязло в съда.

Според Ивайло Поничките са завели делата, защото във Враца тръгнали слухове, че след смъртта на Тодор почерненото семейство получило десетки хиляди левове.

„Става въпрос за даренията, които много хора направиха, за да можем да наемем добър адвокат. Това са 3000-4000 лева, които отидоха за погребение и за юридическа защита”, заяви Ивайло Йорданов.

Докато срещу него тръгват дела за клевета, процесът за смъртта на Тодор наистина е в изходна позиция. В края на август материалите бяха върнати от съда на прокуратурата. Това стана, след като бяха намерени нарушения на процесуалните правила и делото бе върнато за прецизиране на обвинението.

След няколко обрата в крайна сметка то е за хулиганство, извършено с особен цинизъм. Тодор почина на 12 януари в центъра на Враца при сбиване с двамата братя. Веднага след трагедията Поничките бяха арестувани и обвинени в непредумишлено убийство. Обществото във Враца са разбунтува и излезе на няколкодневни протести срещу прокуратурата и обвинението беше променено в най-тежкото - предумишлено убийство по хулигански подбуди. Петорна съдебномедицинска експертиза установи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той всъщност е имал сърдечно заболяване. След намеса от Главна прокуратура бяха направени още няколко експертизи.

В резултат на събраните доказателства делото беше изпратено от Окръжната в Районната прокуратура във Враца. Срокът за изготвянето на обвинителния акт беше удължен по искане на обвиняемите, за да бъдат разпитани и други свидетели.