Сливенски общински съветници инициираха подписка за промяна в НПК и отпадане на намаленото наказание при самопризнания за извършено убийство. Първи подписа си положи кметът на село Сотиря Димчо Георгиев, който напомни че убиецът на 7-годишната Кристин Георгиева, извергът Мартин Трифонов може да излезе от затвора предрочно при сега съществуващите законови възможности.
 

"Все още всички сме под влияние на станалото и дълго ще ни държи. Имам една молба към всички колеги в община Сливен – всеки да инициира подписка сред гражданите за промяна на закона и отпадане на намаляването с една трета на присъдата при самопризнания за особено тежки престъпления.

Идеята е да го предложим на депутатите, когато започнат работа, и тази подписка да се внесе до деня, когато ще се разглежда делото на престъпника и той да си получи заслуженото наказание.

Има вратичка, можем да натиснем сега. Виждате какво става в България. Моментът е подходящ.

Трябва всички да се обединим и да направим нещо, за да не си скубем после косите. Моля всички колеги да помогнат и не пожелавам нещо подобно да се случва в нито едно населено място", каза преди началото на редовното заседание на местния парламент кметът на Сотиря, цитиран от Канал 3.
 
БЛИЦ  припомня, че 7-годишната Кристин Георгиева почина на 15 август след като бе пребита и изнасилена под мост в селото от живеещия с майка си в близката вилна зона 21 – годишен Мартин.

Младият мъж бе задържан след продължило часове наред преследване и претърсване на региона.

Той падна в ръцете на полицаите след като беше прострелян, а мярката за неотклонение "задържане под стража" бе наложена от съдебен състав, която заседава в една от стаите на МБАЛ "Д-р Иван Селимински". 
 
"Простреляния Трифонов все още се лекува при нас, в момента оправяме личните му документи, защото се оказа че никога не е имал лична карта, да не говорим за здравни осигуровки. Пред входа на стаята където се намира има въоръжена охрана", коментира зам. директорът д-р Хрисант Хрисантов.
 
Трифонов е бил вече осъждан за блудство и кражби, поредното престъпление е извършил 15 месеца след излизането от килията в Бургаския затвор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!